Moody’s засумнівалось у банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody’s засумнівалось у банках

Казна та Політика
802
Агентство Moody's заявило про намір уже в найближчі місяці знизити рейтинги кількох українських банків. Тим не менш, даної заяви слід було очікувати, адже агентство зайняло позицію, згідно з якою рейтинги банків не можуть бути вищими від суверенних оцінок країни.
Вчора міжнародне рейтингове агентство Moody's повідомило, що рейтинги українських ПриватБанку, Укрексімбанку, "Райффайзен Банку Аваль" і "ОТП Банку" відправились на перегляд з можливістю їх зниження.
Зокрема, передбачається, що ПриватБанку агентство знизить довгостроковий рейтинг Ba3 за депозитами в національній валюті, довгостроковий рейтинг B1 в іноземній валюті та рейтинг фінансової стійкості D-. Крім того, Moody's допускає також і зниження рейтингу Aa1.ua за національною шкалою.
Щодо Укрексімбанку зниження може стосуватися довгострокового рейтингу Ba3 за депозитами в національній валюті, довгострокового рейтингу В1 в іноземній валюті і рейтингу фінансової стійкості D-.
"Райффайзен Банку Аваль" переглянуть рейтинг фінансової стійкості D-, а "ОТП Банку" - довгостроковий рейтинг Ba2 за депозитами у національній валюті та рейтинг фінансової стійкості D.
Як пояснило агентство, оголошення відображає переглянуті оцінки Moody's про зв'язок між кредитоспроможністю держави та фінансових установ по всьому світу.
За оцінками Moody's, структурні реформи в Україні здійснюються в недостатній мірі, що є перешкодою для економічного розвитку країни. Також агентство планує позиціонувати автономні кредитні оцінки більшості банків нижче суверенного рейтингу країни, в якій банк базується. Перегляд рейтингів планується провести протягом трьох місяців.
"Ще в січні агентство заявляло про плани знизити рейтинг України одразу на кілька щаблів - за цим завжди йде перегляд рейтингу комерційних компаній та фінансових інститутів, - коментують в "ОТП Банку". - У той же час нас не лякає перспектива зниження рейтингу, так як, по-перше, це ніяк не пов'язано з погіршенням позицій банку, а по-друге, банк зараз не займається залученням капіталу на зовнішніх ринках, на вартість якого могло б вплинути зниження рейтингу, а робить ставку на приплив коштів всередині країни - від населення".
Аналогічно трактують дії кредитного агентства і в ПриватБанку. "Кожен банк має якийсь плановий рейтинг. Але цікавий він тільки тим банкам, які планують якісь операції на зовнішньому ринку запозичень. Ми таких запозичень не плануємо, тому наслідків для банку це не спричинить", - заявив "і" прес-секретар ПриватБанку Олег Серга.
Незалежні експерти, тим не менш, не схильні розділити з банкірами їх олімпійський спокій. "Насправді намір Moody's стосується фінустанов, що входять до двадцятки найбільших, - і це серйозний виклик для всієї банківської системи. Вважаю, що погіршення рейтингів відбудеться в відношенні не всіх заявлених банків, - відзначає директор аналітичної групи "Да Вінчі АГ" Анатолій Баронін. - Конкретні прогнози можна буде робити лише після остаточного рішення про перегляд рейтингів, проте вже сьогодні зрозуміло, що даний крок Moody's може в перспективі привести до аналогічних рішень з боку Fitch Ratings і Standard & Poor's. Політика рейтингових агентств сьогодні в багатьох випадках спрямована на випередження ризиків, що, навпаки, провокує розвиток ситуації за негативним сценарієм".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас