ЗВР України виросли вперше за півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗВР України виросли вперше за півроку

Банківські метали
571
Золотовалютні резерви (ЗВР) України на 1 квітня 2012 р. склали 31 млрд 129 млн дол, що на 79 млн дол (0,2%) більше, ніж на кінець лютого 2012 р. Про це у відеозверненні повідомив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України (НБУ) Олександр Дубихвост.
"Зростання резервів сталося переважно за рахунок надходження коштів на рахунок уряду і купівлі валюти Національним банком на міжбанківському ринку. Особливістю березня було те, що цього місяця Національний банк не здійснював цільової інтервенції для підтримки платежів "Нафтогазу" за російський природний газ. Всю необхідну суму, а це більше мільярда доларів США в еквіваленті, НАК купив на міжбанківському ринку. Все це свідчить про збалансованість попиту і пропозиції на валютному ринку України. Нагадаю, що останній раз Національний банк продавав валюту для згладжування коливань курсу гривні 17 січня", - заявив Дубихвост.
Нагадаємо, останній раз обсяг ЗВР збільшувався в серпні 2011 р. - з 37,814 млрд дол до 38,205 млрд дол. Останні півроку резерви постійно знижувалися. Мінімум був зафіксований в липні 2010 р., коли резерви склали 30 млрд 875,73 млн дол.
За даними НБУ, золотовалютні резерви України на кінець грудня 2011 р. склали 31 млрд 794,59 млн дол. На кінець грудня 2010 р. ЗВР становили 34 млрд 576,4 млн дол. Таким чином, за 2011 р. резерви скоротилися на 8,1%.
У відомстві Сергія Арбузова не приховують, що одним з головних завдань НБУ зараз є наповнення золотовалютного резерву України. Для цього НБУ розробив кілька варіантів дій.
Раніше Арбузов повідомив, що перехід на сплату за російський газ в рублях збереже 8 млрд дол в золотовалютному резерві України. Крім того, він зазначив, що ще 5 млрд дол можна отримати в результаті зменшення попиту населення на іноземну валюту.
Також Нацбанк планує запустити програму з видобутку золота для поповнення золотовалютних резервів. Також найближчим часом в золотовалютні резерви України будуть внесені резерви в рублях.
Раніше в Нацбанку відзначали, що черговий транш від МВФ допоміг би наповнити золотовалютний резерв. Однак Україна та МВФ поки не можуть дійти до спільного знаменника в переговорах, відповідно Київ не може розраховувати на отримання позики. При цьому спостерігалася тенденція зменшення ЗВР в останні місяці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас