Експерти оцінили можливий дохід від Євро-2012 на рівні $300-500 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти оцінили можливий дохід від Євро-2012 на рівні $300-500 млн

Казна та Політика
2065
Чемпіонат Європи з футболу 2012 року не окупить витрати, які Україна витратила на його підготовку, упевнені експерти.
"Це витратний проект, який напевно ніколи не окупиться. Він ліг важким тягарем на державний бюджет", - заявив екс-міністр фінансів Ігор Уманський на "круглому столі" в середу.
"На жаль, ми не отримали інвестиційного буму, ми не отримаємо економічного чи туристичного буму через, в першу чергу, негативний фону, який ми всі разом створюємо", - пояснив він.
За словами екс-міністра, існують різні оцінки доходу, який Україна отримає від проведення Євро-2012. Нацбанк, зокрема, оцінює цей показник в $1 млрд, тоді як ця сума не перевищить $500 млн, вважає І.Уманський.
При цьому експерт підкреслив, що негативний емоційний фон, який супроводжував підготовку України до Євро-2012, залишиться і після нього, це викличе "серйозне несприйняття у населення".
Керуючий партнер інвестиційної компанії "Капітал Таймс" Ерік Найман нагадав, що бюджетні витрати країни на підготовку до футбольного турніру складуть близько $4 млрд.
При цьому, за його словами, ці кошти були в основному взяті в кредит на міжнародному ринку. "Якщо взяти річну відсоткову ставку в розмірі 5%, то на обслуговування цього боргу за рік Україна повинна буде направляти мінімум $200 млн", - сказав він.
Дохід від проведення Євро-2012 в Україні Е.Найман оцінює в $300-500 млн.
При цьому він також вважає, що не варто сподіватися на туристичний бум після Євро-2012.
За словами Е.Наймана, все буде залежати від реклами, яка буде запущена за місяць до проведення чемпіонату, тому що звичайне рішення про поїздку в країну буде прийматися спонтанно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас