Топ-5 помилок НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 помилок НБУ

Валюта
2655
1. Зв'язування ліквідності. Навесні 2011 р. регулятор встановив, що банки повинні перераховувати на окремий рахунок не 50%, а 100% обов'язкових резервів. Це дозволило НБУ в цілях боротьби з інфляцією вилучити з банківської системи близько 4 млрд грн. Банки зіткнулися з нестачею коштів, вартість грошей різко зросла - відсотки за кредитами піднялися до 20-25% річних. Нагадаємо, 21 березня регулятор знизив вимогу формування банками резервів на спецрахунку в НБУ до 60%. За попередніми оцінками, такий захід дозволить звільнити близько 3 млрд. грн. У НБУ вважають, що дане рішення призведе до зростання кредитування реального сектора економіки.
2. Паспортизація обмінних операцій. 11 серпня НБУ вніс зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій, згідно з якими при обміні валюти необхідно було пред'являти паспорт. На думку голови НБУ Сергія Арбузова, даний захід дозволив знизити попит на валюту з боку населення і бізнесу і, в підсумку, регулятору вдалося заощадити 3 млрд доларів золотовалютних резервів. Однак даний захід суперечив Закону "Про захист персональних даних". Соцопитування, проведене компанією Research & Branding Group, показало, що 58% українців негативно сприйняли цю інновацію. Економічний ефект виявився теж далеко неочевидний. За 2011 рік кількість готівкових доларів збільшилася на 12,3 млрд. дол. Сьогодні загальна сума готівкової валюти, яка обертається в країні, становить 79,03 млрд. дол.
3. Ідея формувати золотовалютні резерви в російських рублях. У 2011 році голова НБУ Сергій Арбузов оприлюднив цю ініціативу, заявивши, що російські рублі будуть враховуватися при розрахунку резервів. Згодом, правда, він казав, що дана ідея поки тільки розглядається. Крім того, Сергій Арбузов заявляв, що розрахунки за газ з РФ також будуть здійснюватися в рублях в тих випадках, коли це буде вигідно Україні. Глава Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко піддав дані ініціативи різкій критиці, заявивши, зокрема, таке: "Введення рубля в розрахунках з Росією істотно розширить можливості останньої для посилення економічного і політичного тиску на Україну".
4. Дискримінаційна політика щодо малих і середніх банків. Згідно з постановою НБУ № 273 від 09.06.2010, було введено вимогу про збільшення регулятивного капіталу банків до 120 млн. грн. Згодом НБУ намагався ініціювати зміни в закон про регулювання діяльності банків з метою збільшення регулятивного капіталу до 500 млн. грн. В АУБ розцінили ці дії як дискримінаційну політику відносно двох третин українських банків, переважно з українським капіталом. В Асоціації підкреслюють, що невеликі фінустанови (банки четвертої групи) в період гострої фази кризи в 2008-2009 змогли наростити капітал, зберегти клієнтів і продовжувати кредитування. Однак протягом 2010-2011 рр. НБУ обмежив діяльність банків з регулятивним капіталом менше 120 млн. грн., заборонивши їм залучати депозити фізичних осіб.
5. Інтервенції на валютному ринку, які Нацбанк пояснює винятково необхідністю підтримати Нафтогаз. Зважаючи на замкнутий характер міжбанку, ці інтервенції неминуче впливають на курс гривні, в природному середовищі якого сумніваються багато експертів. Особливо це стосується вливань на міжбанківському ринку в січні поточного року. Міжнародний валютний фонд (МВФ) наполегливо радить Нацбанку відпустити курс, тим більше, що в цьому випадку гривня просяде незначно - до 8,10-8,25 грн./дол (за оцінками Kreston GCG). Втримування національної валюти призводить до вимивання золотовалютних резервів. У 2011 році вони скоротилися на 8%, а тільки в січні 2012-го - ще на 1,4%. Крім того, жорстка курсова політика чинить негативний вплив на сектор, що досить небезпечно для залежної від зовнішньої кон'юнктури країни.
Олександра Колесниченко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас