Ъ: Гривня все ще дорога українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Гривня все ще дорога українцям

Кредит&Депозит
1506
Очікування банкірів, що прогнозували на початку року швидке зниження прибутковості гривневих депозитів, не виправдалися. З початку року середня ставка за річними внесками 30 найбільших банків на ринку депозитів не тільки не знизилася, але і продовжує зростати. Учасники ринку пояснюють таку динаміку погіршенням макроекономічної ситуації і бажанням представників банківського сектора зберігати високий запас ліквідних коштів. Найближчим часом завдяки боротьбі Нацбанку з доларизацією економіки внески в іноземній валюті будуть дешевшати, відзначають в кредитних установах.
Всупереч обіцянкам учасників ринку знизити відсоткові ставки за гривневими депозитами, на початку року прибутковість внесків у національній валюті продовжила зростання. Індекс UIRD, що розраховується на основі даних 30 найбільших власників депозитів фізичних осіб, показав, що середня ставка за річним гривневим внеском додала в I кварталі 0,6 відсоткового пункту (в. п.). Піднявшись за два дні квітня ще на 0,5 в. п., індекс вчора досяг максимуму - 16,3% - з моменту початку свого розрахунку в травні минулого року. Безумовно, це нижче від передноворічних 23-25% річних, які пропонували деякі установи, однак середня ринкова ціна ресурсу не тільки не впала, а й продовжує повільно підвищуватися. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", найдорожче кошти залучають банк "Перший" - 23% річних, Єврогазбанк - 22% і "Таврика" - 21,5%. Найбільші кредитні установи готові залучати ресурс за нижчою ціною. Лідер ринку за обсягом депозитів населення - ПриватБанк - залучає їх під середньоринкові 16%. Менше пропонує Райффайзен Банк Аваль - 14,75%.
Основною причиною зміни стратегії банків є загальна нестабільна ситуація на фінансовому ринку. "В минулому році макроекономічні показники зростали. Тому ставки за депозитами і, відповідно, кредитами падали. Зараз ситуація нестабільна, все стало більше залежати від курсу іноземних валют та ситуації на зовнішніх ринках, тому коливання тримають ринок в тонусі і не дають банкірам опускати ставки", - відзначає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Тому в найближчому майбутньому ситуація навряд чи кардинально зміниться, вважають учасники ринку. "Позичальники, які приходять в банки, і корпоративні клієнти демонструють низькі показники. Банки не поспішають віддавати їм свій запас ліквідності, а, навпаки, вважають за краще його нарощувати, - говорить генеральний директор Платинум Банку Грег Краснов. - Передвиборчі очікування теж дають про себе знати, тому найближчим часом не слід очікувати різкого зниження ставок".
Зниження прибутковості банкіри гарантовано прогнозують тільки валютним депозитам. Національний банк з метою дедоларизації економіки з 31 березня підвищив на 0,5% резервування під поточні валютні рахунки юридичних та фізичних осіб - до 8,5% і короткострокових валютних внесків - до 8%. Крім того, після вступу в силу нового закону про систему гарантування внесків фізосіб у Фонду гарантування внесків буде можливість ввести диференційовані збори для депозитів у різних валютах. Для внесків у гривні він залишиться на колишньому рівні - 0,5%, а для валютних депозитів може скласти 0,8%. Це призведе до зниження інтересу банкірів до залучення коштів в іноземних валютах. "Уже зараз ми щомісяця знижуємо ставки за депозитами в іноземній валюті на 1%", - повідомляє перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас