Влада хоче взяти всіх українських позичальників під контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада хоче взяти всіх українських позичальників під контроль

Кредит&Депозит
1752
У Верховній Раді зареєстрований законопроект про створення Державного реєстру кредитних історій, бази даних про клієнтів банків для обміну інформацією між фінустановами і держорганами. І хоча в цілому експерти оцінюють дану ініціативу позитивно, вони вказують, що документ не ідеальний і може ускладнити життя багатьом українцям.
З ініціативою про створення Державного реєстру кредитних історій виступив депутат від Партії регіонів Василь Горбаль. На його думку, це створить правову основу для обміну інформацією між бюро кредитних історій, фінансовими установами та державними органами. "Ухвалення даного законопроекту буде сприяти загальному збільшенню обсягів кредитування в Україні та зменшенню ризиків неповернення кредитів", - вказав автор у пояснювальній записці до документа.
Василь Горбаль вірить, що висунутий ним законопроект буде проголосований у парламенті. "Ми цю ідею опрацьовували і з НБУ. Упевнений, що Нацбанк підтримає дану ініціативу. Вважаю, що на комітеті також буде раціональний підхід", - зазначив він у коментарі Фокус.ua.
Ще одна пропозиція нардепа - законопроект, що стосується удосконалення діяльності бюро кредитних історій. Даним документом - в разі його схвалення - будуть значно розширені права цих установ. "Надання бюро кредитних історій можливості в електронному вигляді в режимі реального часу отримувати інформацію про суб'єкта кредитної історії, яка є в держреєстрах і стосується перевірки ідентифікаційних даних, доходів, даних щодо засновників юридичної особи, заставного майна, іпотеки... дозволить кредитним установам реально оцінити платоспроможність позичальника, кредитні ризики і знизити шахрайства з фінансовими ресурсами", - сказано в пояснювальній записці до закону.
При цьому представник Партії регіонів наголошує, що перераховані ініціативи - це не нововведення. "Ці законопроекти мали бути ухвалені ще в кінці 2008 року. Тоді президент Віктор Ющенко збирав банкірів і запитував, які законопроекти повинні бути прийняті, щоб пом'якшити вплив кризи і серед основних називалася тема кредитних бюро, яка, на жаль, не стартувала", - розповів Горбаль.
Пропозиції, висунуті депутатом-регіоналом беззастережно підтримують банкіри. "Це важливо, потрібно й іншого шляху немає. При видачі кредитів відштовхуватися від вартості майна нереально, джерела своїх доходів люди не завжди люблять показувати, залишається дуже мало інструментів перевірки платоспроможності клієнта. Так що до цієї ініціативи я ставлюся добре. Щодо того, за державні гроші буде робитися той же реєстр чи ні - це питання дискусійне", - зазначив у коментарі Фокус.ua перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
Позитивно оцінюють ініціативу про створення Держреєстру кредитних історій і економічні експерти. "Це дозволить банкам ідентифікувати надійних і ненадійних позичальників, щоб зменшити кредитні ризики. Не секрет, що фінансова іпотечна криза, яка в 2008 році стала глобальною, була пов'язана з тим, що американські банки нерозбірливо кредитували іпотечних позичальників. Тому посилення інформаційної роботи з визначенням характеру відповідальності позичальника, його минулої діяльності у цій галузі, буде допомагати банкам відповідально ставитися до видачі кредитів. Це повинно підвищити ступінь надійності банківської системи. Але багато чого залежить від технічних моментів", - пояснив Фокус.ua директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко.
Якраз на відсутність багатьох технічних моментів у законопроекті Василя Горбаля вказує перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін.
"З одного боку це правильно. Всі повинні знати аферистів, які беруть гроші, а потім зникають і виникають в іншому банку. Але з іншого боку, з цього законопроекту незрозуміло, а що якщо людина погасила свій борг або її визнали банкрутом. Що далі? Її занесли до "чорного списку" на все життя чи що? Виходить, що навіть якщо ви погасили кредит, вам все одно відмовлять в банку? І вашим близьким родичам? Там не написано", - сказав експерт.
Нагадаємо, з 13 лютого банки отримали ще один інструмент впливу на недобросовісних позичальників: працівники Державтоінспекції мають право відправляти на штрафмайданчик автомобілі, власники яких не розрахувалися за банківським кредитом, мають борг з квартплати або не виплачують аліменти.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас