Новобудови подорожчають через монополії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новобудови подорожчають через монополії

Нерухомість
968
Ухвалення законопроекту, що змінює схему співробітництва забудовників і природних монополій, може привести до зростання вартості житла і протестів будівельників.
Законопроект № 9011 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій" передбачає, що електричні мережі приєднуються до нового житла за умови 50/50. Тобто 50% оплачує електропостачальне підприємство, а 50% - замовник. Але протягом 10 років за рахунок оплати мешканцями встановлених тарифів сплачена раніше сума замовнику повертається.
Приєднання замовника до Єдиної газотранспортної системи України буде відбуватися за умови оплати ним 100% необхідних для підключення новобудови матеріалів і послуг. При цьому газові мережі після приєднання об'єкта замовника залишаються власністю газорозподільного або газотранспортного підприємства.
На думку гравців будівельного ринку, цей законопроект звалить на плечі забудовників додатково до вже створених ними мереж, які і так розвивають абонентську базу монополістів, ще й плату за підключення. Причому ціна цієї плати буде формуватися на розсуд монополіста. Плату стягуватимуть після передачі внутрішньо- і зовнішньомайданчикових мереж, які в структурі ціни будівництва складають від 20% до 40%.
"Цей законопроект суперечить не тільки Конституції, а й закону про монополію на ринку, і низці інших нормативних актів. Зрозуміло, що він лобіює інтереси приватних організацій. Але ми не маємо наміру з цим миритися, і всі члени Конфедерації у всіх містах України готові вийти на акції протесту в разі схвалення цього нормативного акту", - заявив глава Конфедерації будівельників України (КСУ) Лев Парцхаладзе.
Причиною конфлікту, що виник, забудовники називають передачу комунікацій та інженерних мереж у приватні руки. "В Україні організації, відповідальні за проведення в будинок світла, газу і води - монополісти. Вони встановлюють свої правила гри і свої розцінки. Але ми не можемо більше терпіти відкриту диктатуру приватних монополій. У всьому світі є фіксована і прозора ціна на проведення інженерних мереж, а у нас ця інформація закрита", - розповідає президент ГК "Герц" Олександр Ротов.
Автори законопроекту у пояснювальній записці пояснюють необхідність ухвалення даного акта врегулюванням тарифів для населення. "Оскільки будь-які інвестиції в розвиток електромереж відшкодовуються за рахунок тарифів, то з метою забезпечення прозорої процедури визначення розміру плати за приєднання, виходячи з економічних, фізичних і технічних характеристик існуючих електричних мереж, законопроектом пропонуються принципи, на яких повинні базуватися Правила приєднання електроустановок до електричних мереж, визначаються джерела фінансування інвестиційних програм електропередавальних компаній і регулюються інші специфічні питання, пов'язані з приєднанням до цих інженерних мереж", - значиться там.
Однак забудовники впевнені: регулювати питання з інженерними мережами повинне місто. "Міська влада має виступати арбітром між забудовниками і монополістами", - говорить пан Парцхаладзе. На його думку, єдиним безконфліктним виходом із ситуації може бути втручання міської влади, яка повинна опрацювати чіткий зонінг територій, розробити генплан забудови і, виходячи з цього, встановити єдині, прозорі ціни на інженерію в кожному конкретному районі.
Чи прислухаються до них депутати, поки незрозуміло. Можна припустити лише одне: за газ, світло і тепло в будинку будуть платити або забудовники - і це позначиться на вартості квадратного метра, або мешканці будинків, тоді це позначиться на щомісячній квартплаті.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас