Київ планував "заробити" 25 млрд гривень. А зібрав... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ планував "заробити" 25 млрд гривень. А зібрав...

Казна та Політика
1640
Перед українською столицею, як і перед країною в цілому, сьогодні - чимало економічних викликів. Тому завдання № 1 - заручитися підтримкою інвестора в їх подоланні. У КМДА придумали зібрати їх в одному з найдорожчих готелів столиці та "особисто" представити бізнесменам цікаві проекти.
На Перший інвестиційний форум Києва вдалося зібрати, як повідомили організатори (Київська міська держадміністрація та Фонд "Ефективне управління"), ні мало ні багато 300 учасників з 15 країн світу, а саме: Катару, Китаю, Індії, США, Канади, Австрії, Великобританії, Люксембургу, Чехії, Угорщини, Казахстану, Італії, Республіки Кіпр (відомо, що найбільше прямих інвестицій в Україну надходить саме з цієї невеликої острівної країни. - Авт.), Росії і, звичайно, України. Переважно - це представники будівельної, транспортної, ІТ- та фінансової індустрії... Адже саме такий галузевий спектр проектів був анонсований організаторами.
Півтори сотні проектів на 125 млрд гривень
В цілому на Форумі КМДА представило якірні проекти і проекти в чотирьох галузевих секціях: "Першокласна інфраструктура в галузі транспорту та ЖКГ", "Інновації у сфері ІТ", "Центри ділової та туристичної активності" і "Дозвілля та здоров'я киян". А саме: будівництво міжнародного ділового району "Київ-Сіті", четвертої лінії метрополітену в бік мікрорайону "Вигурівщина - Троєщина", багатоповерхових перехоплюючих і підземних паркінгів і створення першого інноваційного парку "BIONIC Hill". "Всі ці проекти відкривають нові можливості не тільки для Києва, а й для інших міст та регіонів України. Тому що Київ - це не тільки адміністративна столиця, це значна частина економіки країни. А значить, інвестиції, залучені до Києва, дадуть поштовх економічному зростанню всієї України", - зауважила під час відкриття Форуму директор Фонду "Ефективне управління" Наталія Ізосімова. Всього на Форумі у форматі презентацій було представлено 22 проекти, ще 122 увійшли до збірки Форуму. Загальна сума запропонованих проектів, підрахували в КМДА, перевищила 125 мільярдів гривень.
Попов вважає туризм ключовим напрямком розвитку Києва
"Інвестиційний форум - це можливість заявити світові, що Київ є відкритим для інвестицій, це місто з великим потенціалом розвитку і місто великих можливостей. Форум стане найкращим місцем діалогу влади і бізнесу, який, я переконаний, стане рушійною силою для розвитку економіки столиці та реалізації завдань Стратегії розвитку Києва до 2025 року. Сьогодні українська столиця отримує половину всіх інвестицій, які вкладаються в економіку України і є основним "інвестиційним вікном України", - заявив глава Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. Більше того, підкреслив глава КМДА, крім економічного потенціалу, Київ має величезну культурну, історичну, архітектурну, археологічну спадщину і принципову позицію примножувати її і зберігати. Саме тому одним з найбільш перспективних напрямків для інвестицій в КМДА, за словами Попова, вважають саме туристичну галузь. "Це - той напрямок нашої економіки, який повинен стати одним з ключових аспектів у перспективах розвитку Києва", - сказав глава КМДА.
Чотири Меморандуми з шести столиця підписала з Держбюджетом
За результатами Форуму глава КМДА підписав шість меморандумів про співпрацю і наміри реалізувати інвестиційні проекти в українській столиці на загальну суму понад 30 мільярдів гривень. Чотири з них (на загальну суму 21 мільярд гривень) КМДА буде реалізовувати з Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України (тобто фактично - коштами держбюджету України). Зокрема, це - створення міжнародного ділового району "Київ-Сіті"; "Повітряний експрес", "Чисте місто" і будівництво міської кільцевої автомобільної дороги навколо міста Києва від Столичного шосе до автомобільної дороги М-03 Київ - Харків - Довжанське на ділянці Київ - Бориспіль.
Ще дев'ять мільярдів гривень столиці "пообіцяли" ТОВ "Юкрейніан Девелопмент Партнерс" і "БЕГ Інженере Україна". З першою компанією глава КМДА підписав меморандум про співпрацю щодо наміру створити в Святошинському районі на ділянці площею близько 147 гектарів інноваційний парк "BIONIC Hill" вартістю вісім мільярдів гривень. На території парку планують розташувати бізнес-центри, науковий центр з університетом, виробничу зону, житло і навіть дошкільні навчальні заклади, середню школу, спортивно-оздоровчий комплекс, торгово-розважальний центр і рекреаційну територію...
"БЕГ Інженере Україна" разом з КМДА збираються реалізувати проект будівництва центру оптової торгівлі в Деснянському районі міста Києва. За задумом там планують розмістити овочесховище, торгові павільйони, виставкові салони, офісні та побутові приміщення. Очікувана сума інвестицій становить 1,440 мільйона гривень. Проектом заплановано, що будівництво першої черги завершиться в 2015 році.
Як бізнес буде "повертати" кошти, вкладені в інфраструктурні проекти, поки невідомо
"Сьогодні у нас вже є результати великої роботи, яка проведена в напрямку створення умов для залучення інвестицій. Нами напрацьовано майже 150 конкретних інвестиційних проектів і вже знайдені партнери для реалізації ключових з них. Це свідчить про те, що ми готові приймати інвестиції, а інвестор готовий вкладати кошти в економіку Києва", - заявив, коментуючи підписання меморандумів, Попов. Як він потім зізнався журналістам: "Коли планували та організовували Форум, сподівалися, що "заробимо" 25 мільярдів доларів для міста, а тепер можу впевнено сказати, що Форум вже приніс Києву, щонайменше, 50 мільярдів доларів".
Втім, незрозумілою все ще залишається відповідь на запитання, яким чином інвестор буде повертати кошти, вкладені в столичні інфраструктурні об'єкти, зокрема, - лінію метрополітену, паркування, дороги тощо. Глава КМДА пообіцяв, що відповідь з'явиться вже через два місяці, коли остаточно будуть узгоджені домовленості з інвесторами проектів. Між тим Попов не заперечує, що джерелами повернення грошей інвестора можуть стати зобов'язання міста щодо компенсації вкладень. "Це може бути корекція тарифної політики. Це може бути участь в інших проектах, які супроводжують даний проект. А. може, й інтеграція всіх джерел фінансування", - заявив Попов.
Замість післямови
Цікаво, що в залі серед учасників Першого Київського інвестиційного форуму не було представників українського великого капіталу. "Засвітився" на 15 хвилин тільки бізнес-партнер найбагатшого, за версією Форбс, українця Рината Ахметова, глава наглядової ради компанії "Смарт-Холдинг" Вадим Новинський. Який з проектів зацікавив одну з найбільших інвестиційних груп України, поки невідомо. З огляду на те, що переважно компанія підтримує проекти в металургії, нафтогазовому секторі, суднобудуванні, сільському господарстві та нерухомості, найімовірніше, - що будівництво.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас