Експерт: Інфляція, підвищення тарифів і цін "з'їдять" обіцяні Януковичем соцвиплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інфляція, підвищення тарифів і цін "з'їдять" обіцяні Януковичем соцвиплати

Казна та Політика
403
Українці відразу після виборів почнуть розраховуватися з державою за соціальні ініціативи, запропоновані президентом Віктором Януковичем. Так, видані "тисячі" вкладникам Сбербанку СРСР і 100 гривень доплати пенсіонерам будуть повертатися в державу через підвищення тарифів на комунальні послуги, інфляцію та інші типові для цього методи, прогнозує "Делу" провідний соціолог Центру Разумкова Павло Розенко.
"Зараз уряд спільно з Національним банком виплатять свіжонадрукованими грошима всі обіцяні президентом гроші, а вже після виборів до Верховної ради ми будемо повертати ці гроші різними шляхами", - вважає Розенко.
Крім того, він прокоментував інформацію про активні переговори Валерія Хорошковського з Міжнародним валютним фондом і підвищення цін на газ, що очікує Україну. На думку Розенка, ціна на газ - це лише частина обіцянок, які так і не виконала держава перед фондом: "Міжнародний валютний фонд дивиться в цілому на соціальну політику влади. Так, однією з умов фонду була ліквідація дефіциту Пенсійного фонду України, але оскільки пенсійною реформою цього не досягли, на популістські кроки влади перед виборами гроші від МВФ надходити не будуть".
Також соціолог критикує плановане введення податку на багатство, який нібито повинен буде підтримати соціальні ініціативи Януковича і піти на виплати обіцяних 100 гривень пенсіонерам. За підрахунками влади, даний податок може забезпечити приплив до бюджету в сумі близько 800 мільйонів гривень. "Якщо ці гроші поділити на всіх українських пенсіонерів, то кожному дістанеться близько 9 гривень, де взяти ще 90 - залишається незрозумілим", - розповідає політолог.
Водночас видача коштів за соціальними ініціативами президента у разі випуску нових обсягів грошей призведе до ослаблення валюти і зростання інфляції в країні. "До виборів роздадуть всім гроші, а після - через підвищення цін на ЖКГ, продукти харчування, ослаблення валюти в цілому - з кишень громадян будуть забрані кошти, за допомогою яких Партія регіонів забезпечувала собі передвиборчу лояльність виборців", - підсумував Розенко.
Нагадаємо, президент України Віктор Янукович доручив уряду забезпечити виплату в червні-грудні 2012 року 6 мільйонам вкладникам Сбербанку колишнього СРСР компенсації за знеціненими вкладами у розмірі до 1 тисячі гривень. Також глава держави доручив до 1 травня збільшити виплати на 100 гривень тим, хто вийшов на пенсію до 2008 року. Така вимога торкнеться 9 мільйонів пенсіонерів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас