ЄЦБ не розглядає сценарій колапсу єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не розглядає сценарій колапсу єврозони

163
Член ради директорів Європейського центрального банку Ів Мерш заявив, що занепокоєння, пов'язані зі зростаючими диспропорціями у європейській міжбанківської розрахунковій системі TARGET2, не мають під собою підстав.
На погляд представника регулятора, диспропорції можуть нести істотний ризик тільки в разі колапсу євро, а це перебуває за межами всіх сценаріїв розвитку ситуації, які розглядає ЄЦБ.
"Чутки про зростаючі ризики, пов'язані з функціонуванням TARGET2, могли бути спровоковані погано інформованими людьми", - зазначив Мерш.
Побоювання експертів пов'язані з тим, що система TARGET2 сприяє поглибленню боргової кризи в єврозоні, оскільки дозволяє вільно перетікати коштам з периферійних країн валютного союзу в "локомотиви", в першу чергу Німеччину. Судячи з активних транзакцій в європейській міжбанківській розрахунковій системі, сума чистих кредитів банків Німеччини в системі досягла приблизно 500 млрд євро в кінці 2011 р., в той час як банки Італії та Іспанії показали приблизно відповідне зростання чистих запозичень.
"Напруженість зберігається, особливо на ринку суверенного боргу, і це як і раніше негативно позначається на економіці та її фінансуванні. Заходи, вжиті владою на рівні єврозони і рівні держав, починають впливати, хоча шлях буде довгим", - відзначає Мерш.
За словами Мерша, нові правила управління економікою єврозони повинні бути реалізовані "без зволікань", у тому числі правила, узгоджені керівниками Євросоюзу, і новий бюджетний пакт, підписаний 25 з 27 країн ЄС.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас