Експерти: Євро-2012 стане фінансовою катастрофою для Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Євро-2012 стане фінансовою катастрофою для Польщі

Казна та Політика
1195
Підготовку до чемпіонату з самого початку супроводжував надмірний оптимізм.
Проведення Польщею фінальної частини чемпіонату Європи з футболу стане "фінансовою катастрофою" для країни, оскільки заплановані під час турніру і в подальшій перспективі доходи від туризму не покриють витрат на його організацію.
Про це йде мова в 40-сторінковому звіті польського Інституту глобалізації, присвяченому проведенню в Польщі Євро-2012, яке має УНІАН.
Автор звіту Марек Лангаліс базує свої висновки на досвіді організаторів чемпіонату Європи з футболу 2004 року і чемпіонату світу 2006 року - Німеччини і Португалії - і орієнтовних доходах від туризму в Польщі у зв'язку і після Євро-2012.
За оцінками експерта, в польські міста в червні цього року приїдуть додатково, максимум, 43 тисячі туристів, які разом з офіційними представниками UEFA та VIP-персонами залишать в країні від близько 30 до 250 млн. євро.
Лангаліс зауважує, що Німеччина, яка витратила на підготовку чемпіонату 12,5 млрд. євро, отримала 2 млрд. доходів, а Португалія отримала близько 300 млн. євро доходів при витратах в 1 млрд. євро.
Експерт називає підготовлений в 2010 році на замовлення польського Міністерства спорту звіт впливу Євро-2012 на економіку Польщі, в якому прогнозується приїзд в червні цього року 820 тисяч уболівальників і 7 млрд. євро додаткових доходів від туризму до 2020 року, "занадто оптимістичним".
Він зазначив, що головні прибутки від організації Євро-2012 отримає UEFA і польська федерація футболу, додавши, що Польща, як держава, може заробити лише на податках, закладених в товари та послуги, які будуть купувати вболівальники, і на оренду побудованих стадіонів.
За його даними, оренда футбольних арен буде коштувати близько 1 млн. євро.
Експерт зауважив, що більшість поляків, які не зможуть дивитися матчі Євро-2012 на стадіонах, де-факто доплатять зі своїх податків - за рахунок видатків на підготовку - за кожен квиток для вболівальників близько 3 тис. євро.
"Підготовку до Євро-2012 з точки зору бізнесу з самого початку супроводжував надмірний оптимізм. Чемпіонат є спортивним заходом, престижним, іміджевим, але точно не доброю нагодою для заробітку", - написав Лангаліс.
Експерт зауважив, що навіть громадське телебачення TVP, яке транслюватиме матчі чемпіонату, отримає понад 12 млн. євро збитків.
"На жаль, це не єдина організація, яка піддалася бізнесовій лихоманці Євро-2012", - відзначає автор звіту.
Як повідомляв УНІАН, за даними Інституту глобалізації, підготовка Польщі до нинішнього чемпіонату Європи з футболу обійдеться близько 1,15 млрд. євро, 90% з яких поглинуло будівництво та реконструкція стадіонів у чотирьох містах - організаторах заходу.
Польща виграла право організовувати Євро-2012 разом з Україною у квітні 2007 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас