Експерт: Стан платіжного балансу України залишається нестійким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Стан платіжного балансу України залишається нестійким

Казна та Політика
818
Стан фінансового рахунку платіжного балансу, що покращився в лютому, на думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, не довгострокове явище.
Загальний фон на світових фінансових ринках далекий від оптимістичного, в умовах перерви в співпраці з МВФ і зростання боргового навантаження буде непросто залучати нові інвестиційні та кредитні ресурси в Україну протягом більшої частини поточного року. Підсумкове сальдо платіжного балансу в 2012 році, ймовірно, також буде негативним.
Від’ємне сальдо платіжного балансу України в лютому склало 55 млн. доларів проти 889 млн. доларів у січні. Таке поліпшення багато в чому пов'язане зі збільшенням притоку валюти по фінансовому рахунку платіжного балансу, у той час як стан поточного рахунку навпаки погіршився. Так, якщо в січні поточний рахунок був зафіксований з профіцитом в 413 млн. доларів, то в лютому - з дефіцитом 1,27 млрд. доларів. Це говорить про те, що січень, швидше за все, був винятком із правил, і торговий дефіцит України нікуди не зник. Імпорт товарів в лютому збільшився на 22,44%, а експорт навпаки знизився на 6,62%.
Погіршення стану поточного рахунку платіжного балансу в лютому було з лишком перекрито припливом валюти по фінансовому рахунку: 1,215 млрд. доларів проти відтоку в січні 1,302 млрд. доларів. Це було досягнуто за рахунок різкого збільшення сальдо прямих іноземних інвестицій - 832 млн. доларів проти 481 млн. у січні. Поліпшенню стану фінансового рахунку платіжного балансу в лютому також сприяв приплив валюти за статтею "інший капітал" в розмірі 414 млн. доларів проти відтоку в січні - 2135 млн. доларів. Цьому сприяло отримання українськими компаніями-імпортерами торгових кредитів у розмірі 1,1 млрд. доларів, тоді як у попередньому звітному місяці ці компанії переважно погашали свою заборгованість в аналогічному розмірі.
"Приплив валюти за статтею "інший капітал" дуже нестабільний, і його не можна розглядати як велике досягнення вітчизняної економіки. Крім того, доказом того, що стан платіжного балансу поки залишається нестійким є зниження в лютому припливу короткострокового кредитного капіталу, а також триває, хоч і в меншому розмірі, відтік середньострокових кредитних ресурсів з країни", - відзначає Микола Івченко. В результаті того, що платіжний баланс в лютому був зведений практично в нуль, обсяг чистих інтервенцій НБУ з продажу американської валюти скоротився практично в 8 разів - до 113,5 млн. доларів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас