Депутат: Питання підвищення акцизу на сигарети буде ще не раз розглядатися в Раді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат: Питання підвищення акцизу на сигарети буде ще не раз розглядатися в Раді

116
Питання про підвищення акцизу на тютюнові вироби буде порушуватися в парламенті, прогнозує народний депутат Леся Оробець (фракція "Наша Україна-Народна самооборона").
"Найбільш дієвими способами боротьби за здоров'я громадян є три речі. По-перше, підвищення ціни сигарет, друге - повна заборона реклами і третє - заборона на куріння в громадських місцях", - сказала вона на прес-конференції у вівторок.
"У 2009 році, коли ми домоглися істотного зростання акцизу, це істотно позначилося на рівні споживання тютюну", - зазначила депутат.
За словами Оробець, зараз тютюнові компанії платять близько 16 млрд грн акцизного збору до державного бюджету, а до 2008 року ця сума не перевищувала 3 млрд грн.
"Тому я думаю, що питання підняття акцизів, особливо через дірявість нашого бюджету, буде порушуватися (у Верховній Раді), і не раз", - сказала вона.
Коментуючи офіційну вимогу Міністерства економічного розвитку і торгівлі про проведення консультацій з Австралією за її ініціативою посилити контроль над тютюном, Оробець зазначила, що її здивувала така позиція українського відомства. Вона зазначила, що цю скаргу разом з Україною також підписали такі країни, як Нікарагуа і Зімбабве.
"Я направила президенту України своє звернення з проханням оцінити дії урядового уповноваженого для того, щоб ми могли зрозуміти - це приватна ініціатива одного державного чиновника чи це частина державної програми уряду і Партії регіонів щодо покращення життя вже сьогодні", - повідомила Оробець.
Депутат підкреслила: "Новому керівнику Мінекономіки я б хотіла щиро побажати звернути зусилля та енергію його працівників на, наприклад, контроль за державними закупівлями. У цій сфері є масові розкрадання державних коштів. Мінекономіки є чим зайнятися, а не воювати з Австралією".
У свою чергу, доцент школи охорони здоров'я Києво-Могилянської академії Тетяна Андрєєва розповіла про ініціативу Австралії щодо зниження тютюнопаління в світі. За її словами, Австралія запропонувала змінити пакувальні пачки для сигарет, встановивши, що вони повинні бути білого або сірого кольору, більшу частину площі пачки має займати попередження про шкоду куріння і меншу - назва бренду. Пропонується також відмовитися від кольорових написів.
Андрєєва зазначила, що проведені дослідження показали: така пачка впливає на сприйняття людей і в кінцевому підсумку може призвести до збільшення відмов від куріння.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас