Реалізація плану бюджетної економії Іспанії може завдати шкоди економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реалізація плану бюджетної економії Іспанії може завдати шкоди економіці

118
Реалізація плану бюджетної економії Іспанії, необхідна, щоб взяти під контроль держфінанси, може завдати шкоди економіці країни та її позиціям на фінансових ринках, вважає міністр фінансів Іспанії Луїс де Гіндос.
"У нас немає права на помилку, - заявив він в інтерв'ю газеті The Wall Street Journal. - Іспанія в будь-якому випадку залишається в програші. Якщо ми не вживатимемо необхідні заходи бюджетної економії, ринки покарають нас. Якщо ж ми зайдемо дуже далеко в їх реалізації, виникнуть побоювання щодо наслідків цього для економічного зростання, що знову викличе негативну реакцію ринків".
Наприкінці минулого тижня уряд Іспанії представив бюджет країни на 2012 рік, що передбачає скорочення витрат на 27 млрд євро. Це, як очікується, дозволить скоротити дефіцит на 3,2 відсоткового пункту, що є максимальним зниженням з 1980 року, до 5,3% ВВП з 8,5% ВВП в 2011 році.
Після того, як європейські лідери схвалили виділення другого пакету допомоги Греції, увага інвесторів почала зміщуватися на зусилля Іспанії щодо зниження бюджетного дефіциту. Країна, що продовжує боротися з ослабленням економіки і зростаючим безробіттям, не змогла скоротити дефіцит у 2011 році до запланованого рівня: цей показник перевищив цільовий орієнтир на 2,5 відсоткового пункту.
Експерти побоюються, що бюджетна економія призведе економіку країни до спаду, який погіршить її можливості з оплати боргів. Прибутковість десятирічних облігацій Іспанії зросла минулого тижня і в понеділок залишилася на рівні 5,3%, що говорить про збереження стурбованості учасників ринку. Спред прибутковості щодо німецьких бондів з аналогічним терміном обігу складає 3,5 відсоткового пункту.
Проект бюджету на 2012 рік буде обговорюватися в парламенті країни на тлі зростаючого невдоволення населення різким скорочення витрат в умовах економічного спаду. Безробіття в Іспанії перевищує 20%, а рівень безробіття серед молодих людей - 50%.
ВВП Іспанії, за оцінками уряду, знизиться на 1,7% цього року. Л. де Гіндос вважає цей прогноз "розумним і консервативним" і очікує, що іспанська економіка повернеться до зростання в наступному році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас