Держагента продадуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держагента продадуть

Аграрний ринок
1349
Уряд пропонує змінити статус АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація", корпоратизувати компанію. Кабмін зареєстрував у парламенті законопроект № 10283 про внесення змін до закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України"). Законопроектом пропонується внести Державну продовольчо-зернову корпорацію України (ДПЗКУ) у перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані.
Експерти та учасники ринку в один голос стверджують, що цей крок - ніщо інше, як перший етап приватизації держгравця. Зі свого боку, автори законопроекту вказують абсолютно протилежну мету. Як стверджують в уряді, законопроект покликаний "посилити контроль держави за збереженням та використанням майна підприємства".
Він створює додаткові правові підстави для недопущення прийняття рішень щодо реорганізації чи реструктуризації підприємства без погодження з Кабінетом міністрів. Як вказують розробники, законопроект не викликав зауважень у Фонду держмайна, Антимонопольного комітету і Держстату.
З ким працювати
Нинішній законопроект - вже другий випадок перетворення корпорації. В середині червня минулого року постановою Кабміну Держпродкорпорація була реорганізована в акціонерне товариство під керуванням Мінагропроду. Для того щоб запустити процес входження приватних інвесторів, бракувало ще одного законодавчого акту, який і зареєстрував у парламенті Кабмін. Незважаючи на те, що в пояснювальній записці до законопроекту вказується необхідність держконтролю над компанією, самі ж представники уряду неодноразово говорили про те, що ДПЗКУ буде акціонована.
"Ми запропонуємо її максимальній кількості інвесторів", - говорив міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк.
ДПЗКУ оцінюється в $1,7 млрд., і при цьому планує наростити капіталізацію до $5 млрд. у найближчі кілька років. Відзначимо, що ця оцінка носить дещо умовний характер, оскільки виводилася з суми приблизної вартості всіх активів. На реальній вартості також позначиться той факт, що, як вважають експерти, в даному випадку допуск до участі в корпоратизації компанії навряд чи будуть мати всі охочі, а акції будуть запропоновані обмеженому колу інвесторів - швидше за все, близьких до влади.
До висновку про майбутню приватизацію, зокрема, наштовхує і приклад Росії. Як раніше повідомляли, в Росії влада приватизує державного зернового монополіста - створену всього два роки тому "Об'єднану зернову компанію" (ОЗК), за образом і подобою якої створювалася ДПЗКУ.
Зауважимо, що формат приватизації російської компанії, так само як і в Україні, не передбачає повного контролю приватного капіталу над нею. Планується, що буде проведена додаткова емісія акцій ОЗК і подальша їх реалізація інвесторам. Контроль над компанією при цьому залишиться за державою - частка Росії складе не менше 50% голосів плюс одна голосуюча акція (зараз державі в особі Росмайна належить 100%). Повний вихід Росії зі складу акціонерів ОЗК передбачений через п'ять років, до 2017 р.
Що на кону
Нагадаємо, що ДПЗКУ - правонаступник ДАК "Хліб України", створений в 2010 р. До складу корпорації увійшли 44 підприємства - флагмани ДАК, завбачливо очищені від багатомільйонних боргів. Серед найбільш привабливих активів корпорації: два портові елеватори - Одеський і Миколаївський, 24 лінійні елеватори, 18 комбінатів хлібопродуктів і до 150 тис. га орендованої землі.
"Саме активи зумовлюють інтерес потенційних інвесторів до корпорації, оскільки фінрезультатами діяльності компанія поки похвалитися не може", - сказав аналітик одного з інвестбанків. За офіційними даними, чистий збиток ДПЗКУ в 2011 р. склав 590,5 млн. грн.
На сьогодні найбільш відомим підрозділом ДПЗКУ була компанія "Хлібінвестбуд", яка покривала трейдинговий напрямок корпорації, а в минулому році навіть виступала в ролі держагента на ринку зерна, здійснюючи закупівлі сільгосппродукції для Аграрного фонду. Також активно розвивається сервісний підрозділ ДПЗКУ - проект механіко-технологічної станції (ДПЗКУ-МТС). Маючи в своєму розпорядженні великий парк сучасної сільгосптехніки, підприємства надають послуги зі збирання врожаю та інших польових робіт для аграріїв.
"Уже сьогодні ми уклали контракти на збирання врожаю в 2012 р. з 400 тис. га, підписали попередні угоди про співробітництво з багатьма організаціями та холдингами на збір близько 500 тис. га", - повідомив керівник підрозділу "Механіко-технологічна станція" ДПЗКУ України Олександр Бавіцький.
Планується, що в 2012 р. кількість зернозбиральних комбайнів складе 1700 од., парк автотранспорту складе 800 од. автомобілів.
ДПЗКУ декларувала амбітні плани практично у всіх напрямках агробізнесу, зокрема, намір акумулювати земельний банк в обсязі 1 млн. га. Однак на сьогодні, наскільки відомо, спроби залучити кошти під реалізацію цих проектів не увінчалися успіхом.
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас