МВФ тисне на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ тисне на газ

Енергетика
712
У квітні Кабмін продовжить переговори з МВФ про відновлення кредитування, яке допоможе скоротити дефіцит держбюджету на поточний рік. "Ми говоримо про умови продовження програми та можливості отримання наступного траншу. Ці переговори йдуть постійно, я в них брав участь, коли був у Вашингтоні. Упевнений, що делегація, яка поїде в кінці квітня на переговори, також буде піднімати ці питання. Вони не знімаються з порядку денного", - повідомив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський.
Ключовою умовою отримання коштів від МВФ є підвищення вартості газу для населення в Україні до ринкового рівня. Тому, як зазначив Валерій Хорошковський, Україна розробляє план поступового підвищення внутрішніх цін на газ. "Дуже важливо створити систему адресної допомоги і після цього перейти до прийняття рішення, за яким графіком підвищувати тарифи до економічно обґрунтованого рівня", - зазначив він. За словами чиновника, і уряд, і МВФ прагнуть до запровадження економічно обумовлених тарифів. "Але ми намагаємося пояснити МВФ, що підвищенню тарифів має передувати інша робота", - додав він.
В останні роки експерти не раз звертали увагу на важливість створення ринкових умов на українському внутрішньому газовому ринку, в тому числі і у взаєминах НАК "Нафтогаз України" з роздрібними споживачами (населенням).
Поставки газу цій категорії споживачів дотуються з держбюджету, з якого виділяються кошти для компенсації НАК різниці у вартості придбання газу та його постачань населенню. Подібна ситуація, на думку експертів, збільшує витрати держбюджету і перешкоджає розвитку газодобувної галузі, знижуючи її привабливість для інвестицій. Тому в МВФ наполягають на створенні повноцінного газового ринку в Україні та його лібералізації.
Однак на політичному рівні ідея підвищення ціни на газ для населення не знаходить підтримки, оскільки збільшує ризик втрати владою підтримки виборців. Для команди Віктора Януковича і правлячої нині Партії регіонів це питання особливо актуальне у зв'язку із запланованими на осінь поточного року парламентськими виборами.
"Очевидно, що відносини Москви і Києва розвиваються не в найсприятливішому ключі. Тому український уряд, який раніше розраховував на отримання кредитів від російських банків для покриття дефіциту держбюджету, змушений знову брати до уваги умови МВФ, щоб отримати черговий транш від фонду", - вважає Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант". Погіршення відносин з Москвою він пов'язує з прагненням України зберегти контроль над ГТС, а також над низкою привабливих активів, у контролі над якими зацікавлені в Росії для поширення свого впливу в українській економіці.
"Російська монополія впевнено нав'язує на нашому ринку свої правила гри і за рахунок України збільшує свій прибуток, у той час як ми поки не можемо знайти альтернативу або хоча б часткову заміну російському газу", - зазначає Іван Надєїн, голова комітету енергетичної незалежності України.
Очікується, що в другому кварталі ціна на газ, згідно з чинним контрактом, збільшиться до $426 за 1 тис. куб. м. У той же час за останні дні обсяг транзиту через українську ГТС впав удвічі. Тому Іван Надєїн вважає, що "Газпром" продовжує закручувати гайки і вичавлювати всі соки з української економіки, намагаючись довести нас до банкрутства".
"В даному випадку чим гірше у нас йдуть справи, тим краще для Росії. Купити ГТС за безцінь можна тільки у банкрута. Маючи хороше фінансове становище, держава навряд чи піде на поступки, от "Газпром" і продовжує старатися. Тому зараз дуже важливо для України заручитися підтримкою ЄС, а для цього потрібно йти по шляху реформ в енергетичному секторі", - підсумував експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас