На скільки подорожчає оренда квартир у Києві: прогноз на літо і осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки подорожчає оренда квартир у Києві: прогноз на літо і осінь

Нерухомість
1760
У вересні минулого року молода сім'я Олександр і Світлана Єгорови ледве зняли однокімнатну квартиру на Оболоні. Вимоги до житлоплощі були прості - чиста квартирка, зі звичайними меблями, з побутової техніки - холодильник і пральна машина-автомат. Такі пропозиції зустрічалися рідко, і господарі за них хотіли не менше 4,5 тис. гривень плюс окремо на мешканців покладалася оплата комунальних послуг. Після довгих пошуків і тривалого торгу Єгорови зняли квартиру на вулиці Прирічній за чотири тисячі гривень. "І почався кошмар: сантехніка виявилася найдешевшою і відразу почала протікати, шпалери на кухні - відвалюватися, з вікон постійно дуло", - скаржиться Світлана. На ці претензії господарі їм заявили: "Не подобається - з'їжджайте. Знайдемо інших".
А ось днями ситуація змінилася. Господарі раптово проявили велику щедрість: поміняли сантехніку, купили нову фіранку для ванної, і навіть зробили ремонт на кухні... "Ми злякалися, а чи не збираються вони нам підняти ціну? І про всяк випадок сказали, що нам важко платити і чотири тисячі. І що ви думаєте? Нам знизили вартість оренди на цілу тисячу - до трьох тисяч!" - радіють Єгорови.
Повний назад
Втім, навіть три тисячі за таку однокімнатну квартиру, яку знімають Єгорови, - це не так дешево. Ціна, скажімо, середньоринкова. Всупереч традиціям, цієї весни ціни пішли на спад. Головна причина - основна маса людей вже визначилася з орендою, і пропозиція зараз на ринку вище попиту.
До того ж, скоро зі столиці виїдуть студенти. Через Євро-2012 у багатьох ВУЗах перенесли сесії на квітень. За даними сайтів агентств нерухомості, в лютому 2012-го середня вартість оренди однокімнатної квартири в Києві знизилася приблизно на 10% - до 510 доларів на місяць. В середньому за цей місяць вартість оренди двокімнатної квартири в Києві впала до 700 доларів, вартість оренди трикімнатної квартири знизилася на 7,3% (на 100 доларів) - до 1000 доларів на місяць. Зараз вже однокімнатну квартиру можна зняти за 420-500 доларів, двокімнатну - за 600-800, а трикімнатну - за 900-1100 доларів.
Це лише заявлені суми на ринку. На ділі вартість може відрізнятися від ціни, зазначеної в рекламному оголошенні. "При перегляді можна торгуватися, господарі готові йти на поступки. Знижки можуть досягати 30%. Це, звичайно, стосується не дуже престижних мікрорайонів. Наприклад, Троєщини та Харківського масиву. В середньому клієнт може розраховувати на знижку в 10-15%", - говорить брокер Іван Єфименко. За його словами, господарі активно йдуть назустріч клієнтам - вони готові в рахунок вартості оренди квартири купувати побутову техніку, покращувати побутові умови проживання, відтерміновувати платежі за квартиру, все рідше стали вимагати завдаток за останній місяць. "Власник квартири, в якій я мешкаю, поки я була у відпустці, зробив ремонт. Привів кухню в порядок і засклив балкон. Єдиний мінус - будівельники насмітили. Я обурилася і мені зробили перерахунок. У березні я заплачу замість 2500 - 1500 грн. Це свого роду компенсація за погром", - розповідає Інна Алексєєва, журналіст-фрілансер.
Час "Ч"
Втім, така ситуація на ринку - затишшя перед бурею. Уже в травні ціни на квартири знову підуть вгору. Грядущий чемпіонат з футболу накрутить не тільки ціни на квартири, які здаються подобово, але і розцінки на довгострокову оренду. "Такий вже цей ринок. Один сегмент впливає на інший. Зростають ціни на оренду квартир подобово, збільшується вартість і тривалої оренди. І навпаки", - говорить Іван Єфименко.
Уже зараз у футбольних фанатів шансів забронювати номер в Україні на період Євро-2012 не так багато. На даний момент на період проведення Чемпіонату з футболу в Україні майже всі місця викуплені. "Сьогодні в Києві налічується понад 120 готелів на 9000 номерів. На даний момент міська база закладів розміщення налічує близько 90 тисяч місць. Згідно з вимогами УЄФА, місто має забезпечити 7300 номерів для розміщення УЄФА. На сьогодні в діючих готелях вже зарезервовано 6314 номерів", - розповів Олександр Попов, голова КМДА, в ексклюзивному інтерв'ю "Главреду". Загальна кількість вболівальників, які відвідали Євро-2008 в Австрії та Швейцарії, склала 450 тис. осіб. Португалію в 2004 році відвідало 600 тис., а першість Європи з футболу в Голландії і Бельгії в 2000 році залучила близько 400 тис. туристів.
За підрахунками експертів, Євро-2012 в Україні відвідає близько 360 тис. осіб. З них як мінімум половина приїде до Києва. Іншими словами, киянам доведеться розмістити майже 180 тисяч осіб. Враховуючи, що зараз в Києві, за офіційними даними, тільки 90 тисяч місць в закладах розміщення, за неофіційними - більше на третину, на квартири припаде близько 60 тис осіб. Це досить велика маса, яка спровокує попит і задасть високий рівень цін. До того ж, велика частина гостей навмисно буде шукати приватні квартири. Це, наприклад, не так дорого, як готелі, до того ж квартиру можна зняти в складчину - на кілька людей. За оцінками брокерів, ціни на добову оренду квартир на період проходження матчів у Києві збільшаться в два-три рази, в середньому з 500 гривень на добу до 1-1,5 тис грн на день. Такі темпи зростання позначаться і на тривалій оренді. На думку Івана Єфименка, вартість довгострокової оренди квартири до кінця травня може збільшитися на 40-50%.
І, як показує досвід, "відкочуватися" назад ціни будуть досить довго і повільно. За оцінками брокерів, "інерції" Євро-2012 вистачить до кінця літа. Максимум на що, на думку брокера, варто розраховувати - це 15-20%-е падіння цін у липні-середині серпня (пікові місяці відпусток). А восени до Києва знову повернуться студенти, які підтримають існуючу планку цін на усталеному рівні.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас