Швейцарія звинувачує ФРН у порушенні таємниці банківських внесків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія звинувачує ФРН у порушенні таємниці банківських внесків

398
Між Німеччиною і Швейцарією знову вибухнув скандал, пов'язаний з проблемою податкових ухильників. Правоохоронні органи Швейцарії видали ордер на арешт трьох німецьких слідчих, які в лютому 2010 року вели переговори про придбання за 2,5 млн євро компакт-диску з особистими даними клієнтів швейцарського банку Credit Suisse. На думку офіційного Берна, чиновники ФРН займалися промисловим шпигунством, порушуючи існуючу тут таємницю банківських внесків, пише "РБК daily".
У Міністерстві фінансів федеральної землі Північний Рейн - Вестфалія в Дюссельдорфі підтвердили, що минулої п'ятниці вони отримали від швейцарських правоохоронних органів документ, в якому йдеться, що німецькі громадяни будуть арештовані, як тільки знову опиняться на території Швейцарії. При цьому Берн просив сприяння в затриманні та видачі порушників.
На захист слідчих негайно виступила прем'єр-міністр землі Північний Рейн - Вестфалія Ханнелоре Крафт, що назвала рішення Швейцарії обурливим. Вона зазначила, що німецькі податківці виконували свій службовий обов'язок, переслідуючи шахраїв, які ховають гроші від сплати податків на рахунках швейцарських фінансових інститутів. Деякі аналітики вже поспішили заявити, що скандал може застопорити ратифікацію двосторонньої податкової угоди, яку було підписано раніше.
Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле, однак, дії швейцарської сторони оцінив як цілком допустимі і логічні. В кулуарах зустрічі міністрів фінансів Євросоюзу, що відбулася в суботу в Копенгагені, він зазначив, що "в Швейцарії існує своє кримінальне право, згідно з яким порушення банківської таємниці карається за законом". При цьому ніякої загрози для зриву ратифікації двосторонньої податкової угоди Шойбле не побачив. Договір передбачає, що починаючи з 2013 року податок на доходи німецьких вкладників у Швейцарії буде як мінімум не меншим від того, що їм довелося б сплатити казні у себе на батьківщині. Згідно ж з експертними оцінками, обсяг нелегально виведених від німецьких податківців до Швейцарії капіталів становить від 130 млрд до 180 млрд євро.
Передбачалося, що податкову угоду зі Швейцарією влітку цього року повинен схвалити німецький бундесрат (верхня палата парламенту). Однак труднощі для правлячої коаліції ХДC/ХСС і ВДП полягають в тому, що землі, де при владі перебувають соціал-демократи і "зелені", виступають саме проти двосторонньої угоди. Вони вважають, що для того, щоб покінчити з існуванням в Альпах "податкового оазису", необхідний багатосторонній міжнародний договір зі Швейцарією. "Постанова про арешт німецьких податківців - справжній скандал. Схоже, що Швейцарія не бажає співпрацювати з правовими державами в сфері боротьби з податковим шахрайством. Більше того, вона готова захищати кримінальників", - заявив в бундестазі лідер фракції "зелених" Юрген Тріттін. Не приховує свого обурення і глава СДПН Зігмар Габріель, який заявив: "Швейцарія хоче заарештувати чиновників, які займалися розшуком злочинців. Кожен, хто в обхід податкової інспекції виводить гроші на рахунки в Швейцарії, є в Німеччині не просто асоціальним елементом, а злочинцем". На думку ж керівника справами соціал-демократичної фракції в бундестазі Томаса Оппермана, "уряд повинен не тільки взяти цих трьох податкових слідчих під свій захист, а й представити їх до нагородження найвищим в ФРН орденом "За заслуги".
В Credit Suisse ситуацію вважають за краще не коментувати. Швейцарські ж політики дії своїх слідчих підтримують. Так, депутат парламенту від правої консервативної Швейцарської народної партії Луці Штам вважає, що "своїми діями Німеччина підриває всі основи правової держави", а його однопартієць Томас Мюллер взагалі порівняв ФРН з "банановою республікою".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас