Польща дожене рівень зарплат в ЄС за 65 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща дожене рівень зарплат в ЄС за 65 років

Казна та Політика
604
Середня зарплата в Польщі може зрівнятися з середньою в 27 державах Європейського Союзу, до якого поляки приєдналися в 2004 році, приблизно через 65 років.
Про це пише сьогодні польська GazetaDziennikPrawna, зауважуючи, що польська зарплата є однією з найменших серед держав європейського об'єднання.
Менше середньої зарплати поляків, що становить близько 800 євро, отримують лише громадяни Латвії (690 євро), Литви (650), Румунії (600) і Болгарії (400 євро).
Видання відзначає, що за останні 7 років зарплата в Польщі, яка є найбільшою державою Східної Європи-членом ЄС, збільшилася на третину, але залишається майже втричі меншою від середньої в Євросоюзі, яка становить близько 2,2 тис. євро.
"Якщо ми надалі будемо в такому темпі наздоганяти співтовариство, то таку ж середню номінальну зарплату будемо мати тільки через 65 років, а таку, як в зоні євро - через 85 років", - пише газета.
За даними GDP, найвищі зарплати в Євросоюзі мають жителі Люксембургу (понад 4 тис. євро), Данії (3 тис. 850 євро), Ірландії (3 тис. 500 євро) і Бельгії та Швеції (понад 3 тис. євро).
Експерти, слова яких наводить газета, пояснюють різницю в зарплатах втричі меншою продуктивністю польської економіки через брак сучасних технологій, які є у більш розвинених західних державах.
Вони також відзначають, що великі зарплати на Заході призводять до значної еміграції поляків на заробітки, констатувавши, що вже близько 2 млн. громадян Польщі виїхали працювати в інші країни ЄС.
У той же час видання зауважує, що в реальному вимірі різниця зарплат удвічі менша за рахунок більш дешевої вартості більшості продуктів у Польщі. "Наприклад, у першій половині 2011 року хліб коштував у нас дешевше, ніж в Німеччині, на 34%, електроенергія для домогосподарств втричі дешевше", - пише видання.
Як повідомляв УНІАН, 38-мільйонна Польща, яка є найбільшим безпосереднім західним сусідом України, вступила в Євросоюз у травні 2004 року.
Польща підписала договір про асоціацію з Євросоюзом, який став першим етапом євроінтеграції поляків в 1992 році. Україна, яка хоче вступити до ЄС, парафувала договір.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас