З діагнозом на вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З діагнозом на вихід

Кримінал
1017
Вчора генеральний прокурор Віктор Пшонка доручив забезпечити лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко за межами Качанівської колонії. У МОЗ вирішили, що пані Тимошенко може пройти курс лікування в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" в Харкові, однак з цим варіантом не згодні її захисники, припустивши, що необхідне лікування вона може отримати в Німеччині. У Державній пенітенціарній службі запевнили, що в законодавстві немає прямої заборони на лікування українських засуджених за кордоном.
"Генеральний прокурор Віктор Пшонка дав доручення Державній пенітенціарній службі та Міністерству охорони здоров'я в рамках чинного законодавства вжити необхідних заходів для забезпечення обстеження та лікування засудженої Юлії Тимошенко в спеціалізованому медичному закладі за межами Качанівської виправної колонії", - йдеться в повідомленні Генпрокуратури (ГПУ), поширеному вчора вдень.
Як відомо, медичне обстеження Юлії Тимошенко міжнародним консиліумом, що складається з українських, німецьких і канадських лікарів, проходило в середині лютого. За його підсумками 16 лютого в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що подальше лікування екс-прем'єра може проводитися в Качанівській колонії. "За словами іноземних і вітчизняних медиків, в госпіталізації та проведенні операції немає необхідності", - підкреслили в МОЗ. Через місяць, 16 березня, Європейський суд з прав людини виніс припис, що зобов'язує українську владу забезпечити лікування екс-прем'єра за межами колонії (останній раз повідомляв про це 26 березня). А 23 березня захисник пані Тимошенко Сергій Власенко оприлюднив рекомендації лікарів з Німеччини щодо її лікування, підписані головою правління берлінської клініки Charite професором Карлом Максом Айнгойплем. Німецькі медики діагностували у Юлії Тимошенко грижу міжхребцевого диска і зазначили, що екс-прем'єра необхідно лікувати в спеціалізованому медичному закладі. При цьому у висновку особливо наголошується, що лікування неможливо було б забезпечити навіть в німецьких в'язницях. "Причини цього полягають у комплексності як існуючої шкоди здоров'ю, так і необхідних для лікування заходів, а також необхідності проведення експертизи для терапії хронічного захворювання, - йдеться серед іншого в документі. - Крім того, в німецьких пенітенціарних установах відсутні необхідні прилади та обладнання".
У вчорашньому повідомленні прес-служби ГПУ зазначається, що Віктор Пшонка доручив забезпечити лікування Юлії Тимошенко поза колонією, "розглянувши відповідні звернення її захисту, яке депутати фракції "БЮТ-Батьківщина" передали генеральному прокурору при особистій зустрічі 23 березня". У той же час є підстави припускати, що до такого рішення пан Пшонка прийшов не лише завдяки клопотанням депутатів. В останні кілька днів низка німецьких ЗМІ, зокрема агентство DPA, газета Suddeutsche Zeitung і журнал Spiegel, оприлюднили інформацію про те, що лікування Юлії Тимошенко за межами колонії стало можливо після переговорів між представниками канцлера Німеччини Ангели Меркель і високопоставленими чиновниками адміністрації президента Віктора Януковича.
У номері журналу Spiegel від 2 квітня вийшла стаття "Бій за Тимошенко", в якій серед іншого йдеться: "Впродовж останніх тижнів канцелярія Берліна провела ретельну підготовку - Віктор Янукович явно піддався тиску німецької сторони: він може дозволити вивезти до Німеччини свого заклятого ворога, ув’язнену Юлію Тимошенко. У цей понеділок генеральному прокурору має бути доручено створити для цього правові умови". Слід зазначити, що, враховуючи технологічний процес підготовки видання до друку, новина про рішення українського генпрокурора з'явилася раніше, ніж повідомлення прес-служби ГПУ.
За інформацією Коммерсант-Украина, переговори з українською стороною вів радник Ангели Меркель із зовнішньополітичних питань Крістоф Хойсген. "В п'ятницю (30 березня) глава адміністрації Віктора Януковича (Сергій Льовочкін) повідомив відомству федерального канцлера про те, що в понеділок генпрокурор отримає відповідне завдання, - заявив знайомий з перебігом переговорів співрозмовник у Берліні, коментуючи статтю в Spiegel. - До речі, у канцлера є сумнів, що Янукович дотримає слова". Зв'язатися з паном Хойсгеном вчора не вдалося - в його приймальні запевнили, що "він практично ніколи не спілкується з пресою". Однак факт переговорів в Німеччині все ж підтвердили. Вчора в своєму мікроблозі Twitter глава прес-служби уряду Німеччини Штеффен Зайберт написав: "Федеральний уряд веде переговори з Україною про лікування Юлії Тимошенко в Німеччині".
Тим часом вчора в адміністрації президента спростовували інформацію про причетність адміністрації до подібних переговорів. "Рішення щодо заходів, системи і місця лікування засуджених в нашій країні ухвалюють відповідні установи, а саме Державна пенітенціарна служба, Генпрокуратура та Міністерство охорони здоров'я", - йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.
У Державній пенітенціарній службі вчора не змогли роз'яснити, яким чином будуть виконувати доручення генерального прокурора. "Створена міжвідомча робоча група у складі представників пенітенціарної служби, МВС та Міністерства охорони здоров'я, яка буде визначати порядок виконання доручення генпрокурора, - заявив радник глави відомства Ігор Андрушко. - Рішення щодо дати обстеження та клініки, наскільки мені відомо, ще не прийнято". Разом з тим пан Андрушко визнав, що питання про можливість лікування Юлії Тимошенко за кордоном є відкритим. "До сьогоднішнього дня прецедентів лікування засуджених за кордоном в Україні не було, - заявив він "Ъ". - Детально вивчивши законодавство, можна сказати, що немає ні чіткої заборони, ні дозволу на такі дії - це питання юридично чітко не визначено". "Я стверджую, що це (лікування за кордоном) можливе відповідно до чинного законодавства", - в свою чергу заявив захисник екс-прем'єра Сергій Власенко.
Через кілька годин після заяви ГПУ в Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що екс-прем'єра планується обстежити і лікувати "в умовах спеціалізованого стаціонару в одній з багатопрофільних медичних установ Харкова", наприклад в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" у відділенні патології хребта та периферійної нервової системи. У прес-службі МОЗ зазначили, що матеріально-технічна база зазначеної лікарні "повністю відповідає всім вимогам, висловленим фахівцями Німеччини": "Установа протягом багатьох років спеціалізується на наданні допомоги пацієнтам з аналогічною патологією, має потужний кадровий потенціал і напрацьовані методики".
Проти визначення владою місця лікування категорично виступили представники захисту екс-прем'єра. Сергій Власенко заявив, що вибрати клініку повинні німецькі лікарі, які поставили їй діагноз. "Юлія Тимошенко вимагає неухильного дотримання лікування, встановленого німецькими лікарями у висновках про її здоров'я, а також того, що її лікування повинне проводитися в спеціалізованому клінічному закладі, - заявив журналістам пан Власенко. - Ніякої довіри до чиновників МОЗ та Державної пенітенціарної служби у Юлії Тимошенко немає. Доручити цим людям, які ще вчора говорили, що вона здорова, вибір медичного закладу - нелогічно і нерозумно".
Опинившись в Німеччині, Юлія Тимошенко теоретично може попросити владу країни надати їй політичний притулок. Її прихильники стверджують, що подібний сценарій неможливий. "Боронь боже! - сказав Власенко. - Юлія Володимирівна - боєць і політик, вона ніколи цього не зробить".
Слід зазначити, що, за інформацією Коммерсант-Украина, раніше влада намагалася домовитися з пані Тимошенко, запропонувавши їй виїхати за кордон в обмін на закриття кримінальної справи стосовно неї. Якщо вірити джерелам, таку пропозицію екс-прем'єр отримала ще в липні минулого року, приблизно за місяць до арешту і поміщення в Лук'янівське СІЗО. Можливо, тепер для пані Тимошенко вирішили знову створити коридор, пообіцявши в обмін на припинення опозиційної діяльності забезпечити їй нормальні умови життя і лікування. "Вона завжди говорила, що її інформували про можливість затримання, арешту... Але я ще раз підкреслю: вона боєць і нікуди не збирається виїжджати", - резюмував Сергій Власенко.
Валерій Кучерук, Валерій Калниш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас