Януковичу не дають відсидітися в окопі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Януковичу не дають відсидітися в окопі

2479
Офіційне запрошення на травневий саміт НАТО в Чикаго, отримане днями президентом України, віщує нелегке випробування для Віктора Януковича. Альянс вимагає від України визначитися з позицією щодо європейської системи протиракетної оборони (ЄвроПРО). Москва, як відомо, запропонувала Києву створити спільний простір безпеки, пише російське видання "Независимая газета".
Позаблоковий статус, проголошений в 2010 році, не звільнив Київ від необхідності відповідати на запитання, на кого він орієнтується в питаннях безпеки. Рік тому Київ спробував поставити крапку в спробах залучити Україну на той або інший бік. Глава МЗС Костянтин Грищенко у Вашингтоні заявив, що країна готова зробити внесок у європейську систему безпеки, але тільки після того, як США і РФ домовляться між собою.
Він зазначив, що до України за допомогою в цьому складному питанні ніхто не звертався, а тому не варто поспішати з пропозиціями: "Головне - важливо зрозуміти логіку нинішніх переговорів між США і Росією про те, як, де, в якому обсязі і заради чого це буде створено. Ми налаштовані позитивно щодо цих переговорів, але зазвичай пропозиція допомоги в ситуації, коли двоє ведуть переговори, не вітається. Коли вона знадобиться, ми готові".
Експерти, оцінюючи технічний стан двох ще радянських радіолокаційних станцій Системи попередження про ракетний напад (СПРН), які залишилися на території України, скептично оцінювали можливий внесок Києва в ЄвроПРО. Але до літа минулого року ситуація перестала виглядати смішно: до Одеси на пару днів прибув протиракетний крейсер американських ВМС "Монтеррей", оснащений системами, які дозволяють використовувати його як складову частину європейської ПРО. Нічого подібного не відбувалося навіть за часів президентства Ющенка, який, як відомо, взяв курс на вступ України в НАТО. У Росії візит американського корабля викликав обурену реакцію. Але пізніше в українській частині Чорного моря з'явився крейсер "Велла Галф", який теж є частиною американської системи ПРО в Середземному морі. Експерти заговорили про те, що Україна дійсно цікавить обидві сторони - і Захід, і Росію, - але не технічно, як вважалося раніше, а винятково географічно.
Восени минулого року питання Києву було адресовано в категоричній формі, хоча озвучили його не перші особи. На одній зі скликаних в США міжнародних конференцій старший аналітик програми міжнародної безпеки Атлантичної ради США Ян Бжезінський закликав Київ визначити свою позицію без оглядки на думку Росії. "Києву треба займати більш самостійну позицію і поступово виходити з тіні Кремля з даного питання", - передали інформагентства його слова. Екс-посол США в Україні Стівен Пфайфер, який брав участь у тій же осінній конференції, додав: "Якщо Україна не поквапиться, то їй може не знайтися місця в цій архітектурі (новій європейській системі безпеки. - Ред.)".
Українському МЗС довелося порозумітися: "Загострення відносин між Росією і США в сфері роззброєння та контролю над озброєннями може негативно позначитися на ефективності багатосторонніх зусиль зі зміцнення безпеки і довіри в Європі". Дипломати зазначили, що у Києва викликає занепокоєння пропонована ситуація "або-або", оскільки Росія і США стратегічні партнери і гаранти безпеки української держави за Будапештським меморандумом від 5 грудня 1994 року.
Майже на півроку ситуація була заморожена. Але днями, коли стало відомо, що Янукович отримав запрошення на саміт НАТО, питання про українську позицію щодо ЄвроПРО виникло знову. Українські інформагентства в п'ятницю повідомили, що представник офісу НАТО в Україні Марчін Кожіел закликав Київ скоріше визначатися. "Потенціал співпраці між Україною та НАТО, в тому числі в сфері протиракетної оборони, існує. Україна повинна мати свою стратегічну позицію щодо того, що відбувається", - сказав він під час круглого столу в Києві. Присутній на експертній зустрічі другий секретар посольства США Юрій Федьків уточнив, що НАТО готова обговорювати з партнерами питання ПРО і вітає будь-які пропозиції, у тому числі й України з цього питання.
"Україна нічого нікому не пропонуватиме, тому що вона, як і багато інших європейських країн, опинилася на задвірках процесу. Серйозно питання не ставиться, його не піднімають на рівні вищого керівництва НАТО. А обговорення в середовищі дипломатів та експертів ні на що не впливає", - сказав "НГ" експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець. Він зазначив, що на сьогодні існують дві паралельні лінії: США намагаються створити свою систему європейської ПРО, спираючись на власні технічні ресурси і використовуючи територію європейських країн-партнерів. НАТО ж, плануючи створити ЄвроПРО на базі технічних і організаційних можливостей країн Європи, могла б доповнити американську систему. Але на тлі суперечностей між США і Росією з цього питання всі плани розмиті. Тому про роль України в глобальних процесах говорити як мінімум рано.
Примітно, що російська сторона теж зондує український ґрунт з цього питання. Менше місяця тому, під час проведеного в Москві знайомства з новим міністром оборони України Дмитром Саламатіним, глава російського оборонного відомства Анатолій Сердюков заявив: "Росія виступає за створення спільного простору безпеки з Україною. Для цього у нас є хороший потенціал як у військовій, так і у військово-технічній сфері". Він чітко виклав російську позицію щодо американських планів, чим фактично теж закликав Київ визначитися.
"Україна не повинна вставати ні на чий бік - ми позаблокова держава. Партнери, кажучи про нашу участь в системі безпеки в тому чи іншому форматі, зацікавлені в нашій території, частково - в технічних ресурсах та деяких наукових розробках. Але ми ризикуємо перетворитися на об'єкт, який використовується зовнішніми силами в своїх інтересах, нездатний впливати на процес", - сказав "НГ" керівник аналітичного центру "Номос" Сергій Кулик. На його думку, зараз перед українськими дипломатами стоїть складне завдання донести саме цю позицію до всіх партнерів.
Член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Володимир Макієнко вважає, що довго прикриватися позаблоковим статусом Київ не зможе, оскільки спроби блокувати співпрацю обертаються самоізоляцією країни. "Сьогодні в світі не існує чітко визначених військово-політичних блоків. Росія сперечається зі США щодо низки питань, але успішно співпрацює з НАТО щодо п'яти десятків програм і напрямків. Ми ж, оглядаючись то на одного, то на іншого партнера і намагаючись сховатися від зовнішнього світу в шкаралупі своєї позаблоковості, тільки послаблюємо свої позиції. Між краплями дощу можна пройти, поки це ще не злива. Але про всяк випадок потрібно пам'ятати, що парасольки-то у нас немає".
Один з українських дипломатів сказав "НГ", що на саміті НАТО Віктор Янукович не озвучить ніяких сенсацій: "Наша позиція не змінилася. Ми готові співпрацювати з усіма партнерами, але нехай вони спочатку домовляться між собою, щоб співпраця з одними не сприймалася як зрада в очах інших. Щодо системи ПРО в Європі ми нічого нового сказати не можемо". Президент Янукович, спілкуючись днями з українськими аналітиками, так сформулював своє бачення ситуації: "Ми повинні ставити перед собою амбітне завдання: об'єднати наші євроінтеграційні устремління до планів глобального партнерства, щоб Україна могла повноцінно претендувати на роль своєрідного комунікатора між світовими центрами впливу".
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас