Як українок позбавляють виплат при народженні дитини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українок позбавляють виплат при народженні дитини

Казна та Політика
13020
Отримати "материнські" гроші на народження дитини з держбюджету стало складніше, а деяким молодим батькам взагалі відмовляють в них. "Главред" на конкретному прикладі розбирався, чому це відбувається.
Харків'янці Марині К. соціальні служби відмовили у виплаті на другу дитину. Як пояснили їй чиновники, причина - її гарні матеріально-житлові умови та наявність заможного співмешканця. Правда, документа, де б письмово була зафіксована така причина, Марина не бачила. Та й інспекторів, які для визначення її матеріального благополуччя повинні були приїхати, оглянути її квартиру і познайомитися з "багатим" спонсором, Марина теж не дочекалася. До слова, наша героїня живе у звичайній трикімнатній квартирі на околиці, яку їй у спадок залишила бабуся, а її цивільний чоловік Олександр заробляє 5 тисяч гривень на місяць. Навряд чи людину з таким щомісячним доходом можна вважати заможною...
Народжені дефіцитом
Як і припускав раніше "Главред", в Україні почастішали випадки, коли матерям, які народили дитину, відмовляють у таких виплатах. Нагадаємо, в минулому році Верховна Рада вже розглядала законопроект, що передбачає посилення вимог до одержувачів цієї допомоги. Зокрема, матеріально забезпеченим сім'ям такі виплати не передбачалися.
Нагадаємо, збільшення суми одноразової допомоги при народженні дитини ініціював ще Віктор Ющенко, перебуваючи на посаді президентом України. Така фінансова підтримка повинна була стимулювати народжуваність у нашій країні. Зокрема, в квітні 2005 року сума виплати (за першу дитину) була підвищена до 8,5 тис гривень, 40% якої виплачувалося відразу після реєстрації новонародженого, а залишок - протягом року. Так як розмір даних виплат був прив'язаний до прожиткового рівня, в кожному наступному році сума, яка виплачується при народженні дитини, переглядалася у бік збільшення.
У 2012 році, вже при новій владі, за першу дитину повинні виплатити 30 прожиткових мінімумів, за другу - 60, за третю - 120. Таким чином, з першого квітня цього року розмір допомоги на першу дитину складе більше 27 тис грн, на другу - майже 55 тис, а на третю - близько 110 тис грн.
При народженні першої дитини виплачують суму, рівну десяти розмірам прожиткового мінімуму (з першого квітня - 1037 грн), а залишок перераховують протягом наступних 24 місяців.
При народженні другої дитини цей термін розтягується на 48 місяців, третьої - до 72 місяців. На поточний рік, відповідно до закону про держбюджет 2012, уряд заклав на виплату дитячих грошей 26,6 млрд.
Проте, на практиці отримати такі кошти досить складно. Особливо це стосується виплат на другу і третю дитину. Адже тут суми незрівнянно більші. Враховуючи, що нинішній бюджет був схвалений з великим дефіцитом, можна з великою часткою впевненості припустити, що грошей на ці цілі чиновники просто не знайшли.
Як розповіло "Главреду" обізнане джерело, близьке до Кабміну, зараз існує негласна вимога до соціальних служб - затягувати процес соціальних виплат. Втім, у Міністерстві соціальної політики "Главред" запевнили, що ніяких розпоряджень щодо цього не було, а всі виплати здійснюються за графіком і на законних підставах.
Проблема ускладнюється і бюрократією на місцях. За словами героїні статті Марини К., процес отримання виплат можна прискорити, віддячивши чиновнику в розмірі 5% від суми виплат. У її випадку це більше 2 тис. гривень. Для молодої сім'ї - немаленькі гроші.
Дитячі суми
При цьому суми, які виплачують при народженні, якщо перерахувати всі потреби дитини, невеликі. Поява маляти - хоч і радісна подія в житті батьків, але досить дорога. Причому до великих витрат потрібно приготуватися ще задовго до його народження. Тільки на всілякі аналізи у майбутньої мами може піти близько тисячі гривень на місяць, плюс похід на УЗД - це ще 200 гривень, до цього треба додати візит до лікаря. "У нас тільки де-юре безкоштовні послуги лікаря, де-факто за увагу доктора потрібно платити. Разовий похід - це як мінімум 50 гривень", - говорить Надія Мизгіна, яка готується стати мамою.
"Я народжувала в звичайному пологовому будинку, мені пологи обійшлися майже в тисячу доларів", - розповідає Марина К. І їй ще не потрібно буде купувати візочок і дитячі речі: другий малюк буде доношувати речі старшої сестрички Софії. Але на харчування, памперси та інші поточні витрати знадобиться не менше 130 доларів на місяць. До того ж, Марина та її цивільний чоловік розраховували замінити старі вікна на пластикові та утеплити дитячу кімнату. Однак, враховуючи, що соцслужби відмовили їм у грошовій допомозі, ці заходи доведеться відкласти. А малюкам доведеться спати у холодній квартирі. Втім, Марина має намір боротися з чиновницьким свавіллям і збирається звернутися до суду.
Теоретично, щоб заробити на якісний побут своїм малюкам, Марина може вийти на роботу (до речі, вона працює перекладачем у великій компанії). Однак, за її словами, за послуги няні їй доведеться викласти майже всю заробітну плату.
Не дивно, що, стикаючись з такою ситуацією, в Україні не поспішають народжувати дітей. На даний момент загальний коефіцієнт народжуваності в країні становить 9% - мається на увазі кількість новонароджених на тисячу осіб. Серед європейських країн це найменший показник.
За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, близько 60% українців хотіли б мати не менше 2-х дітей, проте в 71% сімей сьогодні виховується лише одна дитина, 25% батьків виховують двох і тільки 4% - трьох і більше спадкоємців. Неофіційно лікарі у столичних жіночих консультаціях говорять, що кількість охочих зробити аборт в цьому році збільшилася.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас