Сир залишається вдома — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сир залишається вдома

1345
Перевірка українських сироварів Росспоживнаглядом закінчилася. Росіяни виявили масу невідповідностей в роботі "Гадячсир". Українські ж чиновники трактують підсумки перевірки по-своєму, вважаючи, що в усьому винні різні стандарти двох держав.
У п'ятницю, 30 березня, на сайті Росспоживнагляду були опубліковані результати перевірки українського сировара з чорного списку. "У період з 27 по 28 березня 2012 р. комісією Росспоживнагляду проведена оцінка підприємства ТОВ "Гадячсир" на відповідність вимогам ФЗ "Технічний регламент на молоко і молочну продукцію" від 12.06.08 № 88-ФЗ, під час якої відзначено декілька істотних недоліків. Виробництво сиру, що поставляється на територію Російської Федерації, проводиться з порушеннями технологічного процесу на ділянках його дозрівання, упаковки, а також доставки компонентів для його виробництва", - йдеться в повідомленні.
Так, наприклад, сир напівтвердий сичужний "Російський", що виробляється на підприємстві, не відповідає російським вимогам щодо форми, розмірів, маси та органолептичних показників. Крім того, як зазначають чиновники, технологія виробництва зазначеного сиру також порушується за тривалістю обсушки, температурними режимами і термінами проведення дозрівання.
Ну, і найголовніше, що було виявлено в процесі перевірки: крім виробництва сиру, підприємством виробляються сирні продукти і спреди, технологія яких передбачає використання тропічних олій. "Незважаючи на вимоги комісії про надання технічних документів на сирні продукти і спреди, технічна документація на їх виробництво представлена не була, при цьому була спроба приховати зазначені факти", - обурюються в Росспоживнагляді. Крім того, ревізорів збентежило і те, що "на підприємстві встановлені суттєві порушення санітарно-технічного стану та виробничого контролю технології виготовлення продукції". Зокрема, низка приміщень виробничих цехів має нерівне підлогове покриття, надщерблену плитку, ділянки з порушенням цілісності покриття підлоги, в деяких цехах відсутні плінтуси, що сприяє проникненню гризунів.
За підсумками перевірки було запропоновано розробити план заходів щодо усунення зазначених недоліків та подати до Росспоживнагляду.
У той же час державна ветеринарна і фітосанітарна служба заявляє про те, що претензії "Росспоживнагляду" не стосуються якості сирів, вироблених "Гадячсир". Як зазначається в повідомленні Держветслужби, фахівці Росспоживнагляду за результатами інспекції не знайшли слідів використання українськими виробниками рослинних жирів, зокрема, пальмової олії, що підтвердило факт виготовлення на заводі справжніх масла і твердого сиру.
За словами голови Держветслужби Івана Бісюка, основні зауваження стосуються розбіжностей в технології виробництва сиру через нестиковки у законодавстві.
Як зазначають у відомстві, в Україні використовуються сучасні європейські технології виробництва сиру, а вони передбачають зовсім інші, більш нові технологічні прийоми виробництва, ніж передбачає класичний державний стандарт Росії.
Чи буде допущений український сир на російський ринок, поки так і залишається загадкою. А поки аналітики та експерти ринку сходяться в єдиній думці про переорієнтування зовнішніх поставок.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас