США виділили Україні 67,5 млн дол на створення ядерної установки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США виділили Україні 67,5 млн дол на створення ядерної установки

503
США в обмін на відмову України від використання високозбагаченого урану виділили 67,5 млн. доларів на створення ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті.
Про це виданню ZN.UA повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект зі створення ядерної установки.
"Деякі компоненти установки вже виготовлені і прийняті нами у розробників з різних країн - Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Росії, Китаю, України. Але більша частина замовлень уже розміщена в нашій країні. На сьогоднішній день американською стороною підписано контрактів на 67,5 млн доларів", - сказав він.
Однак, за словами вченого, всі необхідні контракти ще не укладені, хоча Меморандум з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США зобов'язував зробити це до березня 2012 року.
"Ще не підготовлені необхідні контракти на 5,5 млн доларів, оскільки ми не провели відповідні розробки, це знову ж наше упущення. Точніше, навіть не недогляд, це просто неможливо було зробити. Нам дістався надзвичайно великий обсяг робіт", - пояснив Карнаухов.
За словами вченого, на території розміщення майбутньої установки в даний момент завершуються будівельні роботи нульового циклу. "Спорудження будівлі дещо відкладається і буде завершено в листопаді поточного року. Але чинний контракт на спорудження цієї будівлі підписаний, і немає ніяких сумнівів, що американці його виконають, оскільки це юридично зобов'язуючий документ", - додав доктор наук.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас