НБУ стверджує, що має ресурси для попередження коливання курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ стверджує, що має ресурси для попередження коливання курсу гривні

Валюта
779
Керівник національного банку України Сергій Арбузов запевнив, що навіть при найбільш негативних сценаріях розвитку у Нацбанку є достатньо резервів для зменшення різких коливань курсу. Про це повідомляє "Урядовий кур'єр", передає УНН.
"Хочу всіх заспокоїти: навіть при найбільш негативних сценаріях розвитку у Нацбанку є достатньо резервів для зменшення різких коливань курсу. У червні в Україні пройде чемпіонат Євро-2012, і ми впевнені, що такий видовищний захід забезпечить додатковий приплив капіталу в країну більш ніж на мільярд доларів", - сказав глава НБУ.
Що стосується прогнозів, то, за словами С.Арбузова, курс, перш за все, залежить від показників роботи національної економіки, стану платіжного балансу.
"У січні ми вперше за рік мали профіцит поточного рахунку - $307 млн. У лютому Нацбанк на міжбанківський валютний ринок майже не виходив. Ми продали всього на $113,4 млн більше зі своїх резервів, ніж купили (в січні ця різниця становила 893,6 млн). Поліпшити платіжний баланс допомогла також активізація реального сектора із залученням інвестиційного та боргового капіталу", - зазначив С.Арбузов.
Він також додав, що курс залежить також від того, що ми виробляємо, що експортуємо, в якому бізнес-середовищі працюємо.
"Звичайно, тут зусиль тільки Нацбанку недостатньо. Але, незважаючи на всі побоювання експертів, не бачу серйозних передумов для девальвації гривні. У базовому сценарії ми прогнозуємо, що приплив капіталу буде достатнім для фінансування дефіциту поточного рахунку. Втім, експерти наші пояснення не враховують, і чим ближче до виборів, тим більше негативних прогнозів", - розповів глава НБУ.
Як повідомляв УНН, Нацбанк трохи підвищив курси долара і євро станом на 2 квітня.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас