Керівництво АУБ або у відчаї, або йде на вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівництво АУБ або у відчаї, або йде на вибори

3130
Конфлікт між АУБ і керівництвом НБУ вийшов на стадію "бойових дій". Перманентне інформаційне протистояння між керівництвом Національного банку України та Асоціації українських банків, про яке стільки говорилося, отримало своє логічне продовження, вийшовши в площину реального конфлікту.
27 березня інформаційне поле фінансової сфери було буквально підірвано прес-конференцією президента АУБ Олександра Сугоняко. Ні багато, ні мало, Сугоняко в жорсткій формі розкритикував роботу Національного банку України і запропонував змінити керівництво Регулятора. За словами глави АУБ, робота діючого керівництва НБУ стримує кредитування економіки і зберігає ризики в сфері платіжного балансу. Бачення стратегічних проблем галузі, на жаль, в НБУ відсутнє, стратегія відсутня, - підкреслив Сугоняко. Президент АУБ висловив думку, що частково такі результати досягнуті через помилки в кадровій політиці центрального банку: звільнено дуже багато професіоналів, на місце яких прийшли менш підготовлені фахівці.
Крім того, за його словами, ситуацію ускладнює відсутність належного діалогу з банківським співтовариством: основними інструментами спілкування стали диктат і тиск на банки. "Приїхати, перевірити, залякати і змусити слухатися - ось таке регулювання", - емоційно пояснив Сугоняко. При цьому, згідно із заявою глави АУБ, НБУ передає президенту України спотворені відомості, що веде до зниження довіри до глави держави з боку населення і бізнесу.
Характеризуючи основні прорахунки НБУ, Сугоняко також зазначив, що політика штучного утримання курсу гривні, яка проводиться, призвела до значних втрат валютних резервів, стимуляції імпорту і стримування експорту. При цьому Асоціація критикує Нацбанк за підтримку випуску урядом валютних державних облігацій, оскільки це знижує довіру до національної валюти.
Крім того, президент АУБ відзначив, що НБУ допускає прожектерство в іпотечній сфері, тим самим розкритикувавши ініціативу Президента щодо програми іпотечного кредитування доступного житла. Президент АУБ також відзначив, що згода НБУ на схвалення парламентом збиткового закону про систему гарантування внесків знижує рівень захищеності вкладників в складних економічно-фінансових обставинах.
Окремо Сугоняко відзначив прагнення НБУ розширити використання російських рублів, у тому числі, для формування державних валютних запасів. Крім того, президент АУБ відзначив, що НБУ допустив припинення роботи ради Нацбанку, що стало причиною зниження контролю за формуванням кошторису центрального банку і привело до проведення монетарної політики "в ручному режимі", що породжує не виважені або сумнівні ініціативи та експромти.
На перший погляд, критика більш ніж змістовна, а описаних промахів вистачить на два Національні банки відразу. Чи всі вони об'єктивні - велике питання. Багато банкірів, здається, з Сугоняко не погодяться щодо цілої низки пунктів. Тут і питання щодо ОВДП, і щодо стабільності української фінансової системи, і єдиного підходу до забезпечення конкурентоспроможності різних фінансових установ, і багато іншого.
Заява Сугоняко викликала негативну публічну реакцію в банківському співтоваристві. Слід відзначити заяву Харківського банківського союзу, в якому банкіри назвали критику з боку АУБ дій регулятора "явно політичною".
Крім публічної реакції, відбулись і цілком конкретні дії з боку окремих банків - членів АУБ. Зокрема, банк "Хрещатик" заявив про вихід з Асоціації. "Ті представники банківської громадськості, які повинні оберігати спокій і стабільність українського ринку, - зазначив голова правління банку Дмитро Гриджук, - в реальності продовжують розгойдувати човен недовіри, чуток, політичних пристрастей навколо таких складних і одночасно тонких матерій, як грошово-монетарна політика. Це не просто суперечить діловій етиці, це некоректно і непрофесійно".
До "Хрещатика" приєднався і Єврогазбанк. "Остання заява глави носить радше політичний, ніж економічний характер", - переконаний глава правління Єврогазбанку Ростислав Павличенко. За його словами, керівництво АУБ не погоджувало свою позицію з членами Асоціації, відповідно, цей лист можна вважати особистою позицією Олександра Сугоняко, а не всього банківського співтовариства.
На цьому неприємності АУБ не закінчилися. У ЗМІ потрапила інформація, здатна, в разі її підтвердження, дуже швидко розвалити АУБ. ForUm, посилаючись на компетентні джерела в керівництві ПриватБанку, повідомив, що в четвер, 29 березня, керівництво фінустанови офіційно повідомило Асоціації банків України про вихід з її складу. Згідно з пунктом 4.1 статуту АУБ, банк має право добровільно вийти з Асоціації, попередивши про це не пізніше, ніж за два місяці. Таким чином, з 1 червня 2012 р. ПриватБанк офіційно перестане бути членом АУБ.
Що й казати, реакція щодо заяви АУБ виявилася гранично жорсткою. Не обійшлося, правда, без деяких колізій, які говорять про те, що обурення діями АУБ було не тільки праведним, але і організованим. Зокрема, в різні ЗМІ потрапила абсолютно ідентична словам керівника Єврогазбанку заява народного депутата України Василя Горбаля. Та й різкий вихід банків з АУБ (що не вигідно для фінансових установ, оскільки внески їм вже ніхто не поверне) свідчить про те, що терпіння у НБУ луснуло.
У зв'язку з останніми подіями, можна констатувати, що в банківському співтоваристві "поганий" мир змінився "доброю" війною. І, як не дивно це звучить, ініціатором розв'язання цієї війни виступила саме Асоціація українських банків.
Що стосується причин даної атаки, то їх, очевидно, дві. По-перше, неспішна заміна, проведена регулятором, АУБ на Незалежну асоціацію банків України. З підписанням меморандуму між НАБу і НБУ останні сумніви в цьому питанні відпали. Поступатися по-тихому Сугоняко явно не збирався.
По-друге, причина дійсно в політиці. Попереду парламентські вибори, а президент АУБ відомий своєю близькістю до політичних процесів. Правда, з часів Віктора Ющенка він дещо дистанціювався від політики, але піти "назовсім", очевидно, вище його сил. Не варто забувати і про те, що друга людина в АУБ - Станіслав Аржевітін - опозиційний народний депутат. Швидше за все, після такого яскравого вираження ставлення до фінансової політики, яку проводить команда президента, ми побачимо обидва прізвища (Сугоняко та Аржевітіна) в одному з виборчих списків.
Що стосується ситуації в банківській сфері, то можливо, подальше визначення - не найгірший варіант. Врешті-решт, вже краще визначеність, ніж продовження тихих підступів один одному з-за рогу.
Віктор Тильняк, глава Української фінансової асоціації
За матеріалами:
from-ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас