Боргова диверсифікація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргова диверсифікація

Фондовий ринок
689
Уряд може випустити ОВДП, номіновані в російських рублях.
Внутрішні номіновані в євро облігації можуть використовуватися урядом з метою погашення зовнішніх зобов'язань. При цьому експерти впевнені, що успішне розміщення облігацій у євро допоможе Україні поповнити валютний рахунок, який на кінець 2011 року склав $1,2 млрд. У той же час учасники ринку вважають, що попит на ОВДП у євро буде нижчим від паперів, номінованих у доларах. При цьому аналітики стверджують, що з використанням таких облігацій можуть виникнути валютні ризики, пов'язані з коливаннями євро відносно долара. Також вони не відкидають, що уряд може випустити ОВДП в російських рублях.
Як розповів "Мінфіну" скарбник "Банку Національний кредит" Василь Невмержицький, рішення запустити новий вид облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) Міністерство фінансів ухвалило з метою залучення ресурсів в євро, які можуть піти на погашення зовнішніх зобов'язань. При цьому головний економіст ІК Dragon Capital Олена Белан зазначила, що розміщення номінованих у євро облігацій виявилося успішним і забезпечило міністерству не тільки додаткові валютні надходження, але і нижчу вартість запозичення. Пані Белан додала, що в березні міністерству вдалося залучити на внутрішньому ринку 10 млрд грн, "що є історичним рекордом".
Слід зазначити, що з початку року уряд погасив внутрішній борг на суму 9,3 млрд грн. При цьому з початку 2012 року внутрішні запозичення склали 16,5 млрд грн, у тому числі 10 млрд грн в гривневих облігаціях. Також пані Белан розповіла, що час погашень валютних облігацій ще не настав. "Таким чином, уряду вдалося зберегти рівень рефінансування за гривневими ОВДП понад 100%", - сказала вона.
Нагадаємо, що постановою № 233 від 12 березня 2012 р. Кабінет міністрів України дозволив випуск ОВДП, номінованих у євро. Від продажу дебютного випуску таких держоблігацій з можливістю дострокового пред'явлення до погашення 27 березня 2012 р. Міністерством фінансів було залучено 205,208 млн євро (2,2 млрд грн). За словами Олени Белан, за рахунок коштів, виручених після розміщення облігацій, уряд поповнив валютний рахунок, який на кінець 2011 року склав $1,2 млрд.
Попит на ОВДП у євро буде невеликий
За словами учасників ринку, попит на ОВДП у євро залежатиме від прибутковості і ліквідності ринку. Як стверджує заступник голови правління з інвестиційного бізнесу ПУМБ Дмитро Юргенс, якщо ставка дохідності буде адекватною інтересам ринку, інвестори можуть бути зацікавлені в його купівлі з метою отримання доходу та диверсифікації ризиків портфеля.
Відзначимо, що прибутковість номінованих у євро облігацій склала 4,8%, що практично вдвічі менше, ніж за аналогічними доларовими паперами, прибутковість яких становить 9,3%. Олена Белан вважає, що незважаючи на успішний початок випуску внутрішніх єврооблігацій, попит на дані ОВДП буде нижчим від попиту на папери, номіновані в доларах. "Це можна пояснити і тим, що європейська валюта менш поширена в Україні", - сказала вона.
З пані Белан погодився заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін, який зазначив, що ОВДП в євро нічим не кращі від облігацій в доларах чи гривні. "Просто вони можуть бути цікаві тим, хто не хоче брати на себе курсовий ризик, маючи пасиви в євро", - упевнений він. Банкір додав, що основними покупцями облігацій у євро залишаються держбанки. "Можливо, в майбутньому за умови опису умов дострокового фінансування це будуть дочки закордонних банків і нерезиденти-інвестори. Внутрішнього покупця поза банками я не бачу", - підкреслив він. Хоча, за словами Василя Невмержицького, дебютний аукціон, під час якого було залучено 2,2 млрд грн, вказує на високий попит, який буде залишатися на такому ж рівні ще кілька аукціонів, після чого "тренд почне знижуватися".
Крім того, за словами трейдера ІК "Трійка Діалог Україна" Дмитра Сидорова, настороженість інвесторів можуть викликати не зовсім зрозумілі умови дострокового погашення паперів, номінованих у євро. "Однак розміщення точно буде цікаво банкам, клієнти яких тримають значні суми на поточних рахунках і коротких депозитах, - упевнений він, - це передбачає невисоку вартість ресурсів для банку, в той же час банк може пред'явити папери до дострокового погашення і повернути гроші клієнтам".
Ризики від ОВДП в євро існують
Павло Крапівін стверджує, що банки-покупці за допомогою таких ОВДП зможуть управляти валютними ризиками в рамках своїх портфелів ОВДП, які будуть пов'язані з коливаннями євро відносно долара. "Ці ризики абсолютно реальні, оскільки прогнози щодо відновлення економіки США значно оптимістичніші, ніж економіки єврозони", - сказав він.
При цьому Василь Невмержицький зазначив, що не бачить серйозних ризиків при купівлі ОВДП в євро, оскільки обсяг іноземної валюти на коррахунках банків сьогодні еквівалентний $9 млрд. "За моїми оцінками, на частку євро припадає близько третини цих коштів. Валютні ризики можуть виникати, якщо банки будуть використовувати для придбання цих паперів ресурси в доларі", - упевнений він.
На облігаціях у євро уряд не зупиниться
Крім того, банкіри розповіли, що Україні може бути вигідний випуск ОВДП, номінованих і в інших валютах. Так, за словами Павла Крапівіна, в контексті подій останнього року цілком логічним бачилося б розміщення ОВДП, номінованих в російських рублях. "Таким чином, можна було б створити інструмент де-юре внутрішніх запозичень, а де-факто - зовнішньої позики від держбанків Російської Федерації", - поділився він. Крім того, для їх дочок це може бути інструментом заробітку на різниці відсоткових ставок в Росії і в Україні, і інструмент управління валютними ризиками залучення та розміщення коштів в одній валюті. "А також методом подальшого просування рубля як локальної розрахункової одиниці між двома країнами", - сказав він.
Василь Невмержицький припускає, що також можуть бути випущені папери в англійському фунті та в швейцарському франку. Однак коштів у цих валютах сьогодні в Україні дуже мало, що не дає підстав говорити про успішність таких розміщень. Також експерт не відкидає того, що з метою залучення російських рублів для розрахунків за газ міністерство фінансів може вдатися до випуску ОВДП в рублях. "Втім, і в даному випадку про значний попит на такі папери говорити не доводиться", - зазначив він.
Проте Дмитро Сидоров з ІК "Трійка Діалог Україна" впевнений, що випускати папери в інших валютах, крім уже випущених в доларах і євро, немає сенсу. Це пов'язано з тим, що основна активність банків і їх клієнтів припадає на долари - близько 70%, на євро - близько 20%, що вже покрито існуючими випусками Міністерства фінансів. "При розгляді варіанту випуску в рублях, то якщо це й можливо, то тільки на російському ринку і ніяк не на внутрішньому через відсутність рублевої ліквідності", - резюмував він.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас