Тігіпко підрахував предмети розкоші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко підрахував предмети розкоші

3591
Як виявилося, в Україні не так багато предметів розкоші, які належать приватним особам і які можуть стати об'єктами оподаткування в новому законі про "податок на розкіш". Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів віце-прем'єр-міністр - міністр соціального розвитку України Сергій Тігіпко.
"Звичайно, знаємо. Все на обліку. Будь ласка: будинків і квартир - більше 13 тисяч, автомобілів - понад 97 тисяч, дорогого взуття, одягу та коштовностей - 1% загального обороту, яхт, які можуть потрапити під оподаткування, - більше 1,1 тисячі", - повідомив Тігіпко.
Нагадаємо, що очікувані додаткові надходження до бюджету від податку на розкіш Мінсоцполітики оцінює в розмірі близько 800 мільйонів гривень на рік.
На запитання, чи не вважає він складним адміністрування цього податку, відповів: "Не вважа ... Все просто, зрозуміло і прозоро". "У чому складність? Якщо ви маєте квартиру площею понад 200 квадратних метрів, вона зареєстрована, то раз на рік до вас приходить від Податкової служби прохання заплатити стільки-то гривень з розрахунку 2% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр. 2% від 1073 гривень - 21 гривня 46 копійок. Помножте на 250, якщо у вас 250 квадратних метрів, і отримаєте чітку суму - 5365 гривень.
Якщо у вас є машина, вона теж зареєстрована. Автомобілі кубатурою більше 3,4 літра обкладаються податком за ставкою 20% від мінімальної заробітної плати за кожні 100 кубічних сантиметрів об'єму двигуна. Теж автоматом приходить повідомлення - раз на рік ви платите", - пояснює Тігіпко.
При цьому він підкреслив, що якщо податкова з якоїсь причини не прислала повідомлення, то "це проблема податківців": "Якщо таке повідомлення не прийшло, то ви нічого не платите і ніякої відповідальності за це не несете", говорить він.
Що стосується товарів ціною понад 2 тисячі євро з урахуванням ПДВ, то податковими агентами в цьому випадку стають самі магазини. За словами Тігіпка, "таких магазинів в країні набереться, може, 200". При цьому сюди не потрапляють ті магазини, які продають звичайні товари вартістю менше 2 тисяч євро.
"Продавець, маючи таку ціну товару, повинен збільшити її на суму податку (10%) і протягом місяця після його продажу перерахувати податок до бюджету і відзвітувати як податковий агент. Покупець взагалі нічого не декларує і не звітує", - говорить він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас