Reuters: Україна готова підняти ціни на газ для населення заради кредиту МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Reuters: Україна готова підняти ціни на газ для населення заради кредиту МВФ

Енергетика
807
Україна розробляє план поступового підвищення внутрішніх цін на газ, що є умовою відновлення кредитів МВФ, критично важливих для країни, яку цього року чекають масштабні передвиборні витрати і виплата більше $5 млрд зовнішнього боргу, передає Reuters.
Так, перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський сказав в інтерв'ю Reuters в п'ятницю, 30 березня, що в квітні переговори з фондом продовжаться.
Чиновник сказав, що уряд говорить про умови продовження програми та можливості отримання наступного траншу.
"Ці переговори йдуть постійно, я в них брав участь, коли був у Вашингтоні, впевнений, що делегація, яка поїде в кінці квітня на переговори, також буде піднімати ці питання. Вони не знімаються з порядку денного", - сказав Хорошковський.
При цьому він сказав Reuters, що "дуже важливо створити систему адресної допомоги і після цього перейти до прийняття рішення, за яким графіком підвищувати тарифи до економічно обґрунтованого рівня".
"І уряд, і МВФ, ми прагнемо до введення економічно обумовлених тарифів. Але ми намагаємося пояснити МВФ, що підвищенню тарифів має передувати інша робота", резюмував він.
Примітно, що ще напередодні, 29 березня, Президент України Віктор Янукович заявив, що вважає несправедливим перекладати наслідки високої для України ціни на російський газ на населення.
Відзначимо, що останнім часом Янукович, чия команда поки не домоглася жодних видимих успіхів у переговорах з РФ про зниження ціни газу і з МВФ про надання нового траншу кредиту, регулярно піднімає питання високої вартості російського палива, а також обіцяє знизити його споживання .
Зі свого боку, Міжнародний валютний фонд вимагає від влади підвищити ціни на газ для населення заради скорочення багатомільярдного дефіциту бюджету НАК Нафтогаз України. У рік, коли в країні повинні пройти парламентські вибори, команда Президента на такий крок поки не йде.
Україна, що виплатила в лютому $575 мільйонів, до кінця року повинна повернути фонду ще приблизно $3,1 млрд раніше отриманих кредитів.
У кризовий час Україна намагається відновити з МВФ багатомільярдну програму за угодою про надання кредитів за програмою stand-by. Однак Фонд вимагає від влади виконання низки непопулярних реформ, у тому числі підвищення цін на газ для населення заради скорочення дефіциту бюджету НАК Нафтогаз.
Кабмін запевняє, що незабаром домовиться з РФ про зниження цін на газ, і від зростання тарифів можна буде відмовитися. Зі свого боку, МВФ зробив паузу в переговорах з Україною. Влада також вважає, що в кредиті Фонду немає гострої необхідності, але надання позики поверне інвесторів в країну. Експерти скептично оцінюють можливість отримання Україною нового траншу МВФ.
18 листопада 2011-го року експерти МВФ констатували брак в Україні відповідального керівництва для ефективної співпраці. Між тим, в Держдепартаменті США впевнені, що від розвитку демократії в Україні залежить, чи виплатить Міжнародний валютний фонд черговий транш країні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас