МВФ: система накопичення держрезервів для боротьби з кризою неефективна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: система накопичення держрезервів для боротьби з кризою неефективна

Казна та Політика
263
Система накопичення державних резервів для пом'якшення можливих наслідків кризи неефективна, основні зусилля у вирішенні цього завдання слід направити на координацію зусиль країн і розвиток міжнародних інститутів, вважає глава представництва Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Росії Одд Пер Брекк.
"Дослідження, яке нещодавно провели, показує, що дві третини резервів, які накопичують країни, вони це роблять з необхідності захистити себе від можливої кризи, тобто застрахувати себе. Але це дуже неефективний спосіб управління, він дуже дорогий і - знову-таки - працює проти фінансової системи, що склалася, підриває її", - сказав він, виступаючи на семінарі молодих лідерів.
Раніше помічник президента Аркадій Дворкович заявив про принципове рішення російської влади повернутися до бюджетного правила, коли нафтові доходи прямували в стабілізаційні фонди. До початку 2015 року російська влада планує збільшити Резервний фонд до 5,4% ВВП, що перевищить обсяг Фонду національного добробуту (ФНБ), який на цю дату складе 3,9% ВВП.
"Потрібно відійти від системи, коли держави самостійно накопичують якісь резерви, - вважає глава російського представництва МВФ. - Необхідно встановлювати систему, яка буде більш стабільною". Ключовими заходами для цього він назвав вдосконалення "системи пристосувань, системи координації та моніторингу політик, яку проводять країни", а також розвиток міжнародних інститутів.
"Звичайно, МВФ є центральним інститутом у цій області", - сказав Брекк. За його словами, минула криза змусила керівництво МВФ багато в чому переглянути акценти власної політики. "МВФ зараз намагається поліпшити свою систему моніторингу економік. Ми намагаємося здійснювати більший нагляд за тими наслідками, які можуть йти за кризами в одній країні, для іншої", - повідомив він.
Він визнав, що роль економік, що розвиваються, в світі змінюється, і цей фактор повинен враховуватися лідерами найбільших країн при прийнятті спільних рішень. "Потрібно відійти від системи управління в рамках "великої вісімки" і перейти до системи "великої двадцятки". Це буде відображати мінливий перерозподіл сил", - сказав він.
Крім того, зазначив Брекк, МВФ у своїй роботі став робити більший акцент на своїй "функції страхувальника". "Після кризи ми почали розвивати систему кредитування, щоб відновити баланс, необхідний для функціонування економічної системи, - сказав він. - Щоб посилити здатність запобігати кризам, потрібно розвивати систему кредитів. Основний сенс в тому, що ми даємо країнам постійний доступ до кредитів, з тим щоб не було необхідності самостійно накопичувати резерви".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас