Україну завалять дорогими турецькими фруктами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну завалять дорогими турецькими фруктами

Аграрний ринок
740
Гідрометеорологічний центр прогнозує неврожай фруктів в зв'язку з сильними зимовими морозами. Про це журналістам сказала начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко.
Вона повідомила, що це викликано аномальним рівнем морозів на території країни цього року.
"Двадцять років тому наші плодові дерева пережили б ці морози, але оскільки зараз значна кількість посадкового матеріалу імпортується, в основному, з Туреччини, то ці дерева не адаптовані до таких погодних умов", - заявила Адаменко.
Значно постраждали кісточкові дерева на півдні, зокрема 20-80% плодових бруньок загинули, також сильно постраждали виноградники в Криму.
На півночі країни ситуація краща через великий сніговий покрив, який дозволив захистити кореневу систему фруктових дерев від аномальних морозів.
Адаменко не уточнила, наскільки серйозним буде неврожай, зазначивши, що ці прогнози будуть відомі після 10 квітня.
За даними Гідрометцентру, станом на 30 січня висота снігового покриву не досягала 10 см в окремих районах Херсонської, Миколаївської, Одеської, Донецької, Луганської, Сумської, Харківської, Дніпропетровської та Вінницької областей, а також в Криму.
З 31 січня по 3 лютого в Україні спостерігався найбільш холодний період зі зниженням температури до -28 ... -30 градусів вночі і до -18 градусів вдень.
Морози, що тривали три тижні, завдали шкоди фруктовим деревам по всій території України, в основному в Криму і Херсонській області. В окремих регіонах Криму, особливо степових, де температура впала нижче 25 градусів морозу, втрати оцінюються в 80-90%.
Недоотримані обсяги врожаю фруктів і винограду будуть замінені імпортом - в першу чергу, з Туреччини, що позначиться на ціні продукції.
Високі втрати кісточкових фруктів у Криму відзначаються з року в рік, навіть у сезони з більш м'якими зимами. Це пояснюється тим, що сортовий склад фруктових дерев в Україні не пристосований до клімату, що змінився в останні роки в країні.
Торік в Криму було пошкоджено морозом більше 12 тис. га садів і виноградників. Прогнозувалося, що в результаті на півострові може бути недоотримано близько 70 тис. тонн фруктів і винограду. Однак за фактом урожай був вище середнього і склав близько 100 тис. тонн винограду та 67 тис. тонн фруктів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас