Оператор "Фукусіми" просить у влади Японії 12 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оператор "Фукусіми" просить у влади Японії 12 млрд дол

Енергетика
238
Без урядової допомоги компанії загрожує банкрутство.
Оператор аварійної АЕС "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power Co (Терса) попросив в уряду Японії 1 трлн ієн (12 млрд доларів) фінансової допомоги, повідомляє Reuters.
Без урядової допомоги компанії, яка поставляє електрику 45 мільйонам людей, загрожує банкрутство. Президент Терса Тошіо Нішізава повідомив, що капітал компанії скоротився до 620 млрд ієн, тоді як до катастрофи 11 березня 2011 р. він досягав 2 трлн ієн. Якщо так піде і далі, Терса стане банкрутом, сказав він. "Я з болем визнаю, що наше фінансове становище надзвичайно важке", - додав Нішізава.
Після аварії на АЕС, яка була викликана сильним землетрусом і цунамі, компанії довелося виплатити величезні компенсації і витратити великі кошти на викопне паливо замість втраченого ядерного потенціалу. Терса також несе тягар витрат на виведення з експлуатації зруйнованих реакторів. Цей процес, як очікується, затягнеться на десятки років.
Компанія спільно з японською владою розробила план, який планується затвердити до середини квітня. Натомість на держдопомогу уряд хоче отримати контрольний пакет акцій Терса, а надалі, можливо, довести держчастку в компанії до двох третин, розповіло обізнане джерело.
За оцінкою експертів, Японії загрожує дефіцит електроенергії влітку 2012 року. Зараз в країні діє тільки один ядерний реактор на АЕС Hokkaido Electric з 54 існуючих, але і його, як очікується, зупинять 5 травня. Якщо АЕС знову не введуть в експлуатацію, дефіцит електрики в Японії може досягти 16,6 млн кіловат. Експерти Міжнародного енергетичного агентства підрахували, що Японія витратить в поточному році 198 млрд доларів на закупівлю нафти проти 178 млрд доларів в 2011 році.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас