Експерти: Росія розкритикувала український сир "не по суті" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Росія розкритикувала український сир "не по суті"

780
За підсумками перевірки великого українського сировара - компанії Гадячсир - Росспоживнагляд заявив, що технологічні параметри з виробництва сиру не відповідали вимогам російського законодавства. Наприклад, сир напівтвердий сичужний "Російський", що виробляється на підприємстві, не відповідає російським вимогам щодо форми, розмірів, маси та органолептичних показників. Технологія виробництва зазначеного сиру також порушується за тривалістю обсушки, температурними режимами і термінами дозрівання. Про це пише ЛІГАБізнесІнформ
"Всі зазначені параметри не мають ніякого відношення до рослинного жиру, через який, власне кажучи, Росспоживнагляд сюди і приїхав", - зазначив президент українського Центру споживчих експертиз Тест Валентин Безрукий.
Зокрема, що стосується такого параметру, як термін дозрівання сиру, який, за твердженням Росспоживнагляду, не був витриманий, то дотримуватися даного параметра є сенс, якщо підприємство застосовує класичні сичужні ферменти. Однак, за словами Безрукого, на сьогодні широко застосовуються ферменти нового покоління, які дозволяють прискорити дозрівання сиру без побічних ефектів для якості продукту.
При цьому невідповідність українського сиру російським вимогам щодо форми, розмірів і маси для споживача є абсолютно не принциповим питанням, вважає Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА. "Якщо потрібно щось знайти, і вже зовсім нічого немає, то це, напевно, найкращий аргумент, який можна висунути", - коментує експерт висновок російської перевірки.
Колесник підкреслює, що навіть якщо компанія змінить технологію виробництва сирів на підприємстві, що вимагає додаткових грошових вливань, немає абсолютно ніяких гарантій, що доступ до російського ринку буде відкрито.
Українським сироварам необхідно розширювати присутність в інших країнах і виходити на нові ринки, підкреслює Колесник. Адже Росія вводить заборону не перший раз, і немає жодних гарантій, що ситуація не повториться знову. "Необхідно шукати нові ринки збуту, які не залежать від якихось утопічних заяв", - додає експерт.
Нагадаємо, група співробітників Росспоживнагляду прибула в Україну 26 березня для інспекції українських сироробних підприємств. За підсумками перевірок українські сировари планують відновити поставки сиру на російський ринок, які були припинені в лютому. Офіційна причина заборони - невідповідність продукції російському техрегламенту на молоко і молочну продукцію, а саме: наявність рослинних жирів у продукції.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас