Економимо на паливі: 5 порад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економимо на паливі: 5 порад

Енергетика
4244
Ціна на автомобільне паливо за останній тиждень зросла на 15-20 копійок і, судячи з усього, не збирається зупинятися. Уряд обіцяє розібратися, експерти говорять про чергову кризу на біржах за океаном і подорожчання нафти, а наш народ тим часом потихеньку починає миритися з тим, що платити за пальне доводиться більше. Або шукати нові способи економії. "Сегодня" зібрала кілька порад про те, як це зробити з максимальною ефективністю.
Зміна стилю водіння
Це перевірений спосіб економити гроші на бензині/дизелі. Наприклад, влітку минулого року лише за рахунок зміни стилю водіння ми добилися зниження витрати палива до 3 л/100 км. Звичайно, це було на трасі, крім того, конкретний показник економічності залежить від автомобіля, однак використовуючи прийоми економічного водіння, можна знизити витрату на будь-якій машині.
У місті Їздити потрібно спокійно. Спробуйте просто заради експерименту поїздити пару днів, не перевищуючи поріг швидкості 60-80 км/год, плавно розганяючись і завчасно зменшуючи швидкість перед забороненим сигналом світлофора (ніби докочуючись до нього на передачі). Звичайно, не буде звичного драйву від активного водіння, проте заїжджати на заправку доведеться набагато рідше.
На трасі Щоб знизити витрату, потрібно дотримуватися певного алгоритму. Поза населеним пунктом розганяйтеся до 90 км на годину і відпускайте педаль газу до тих пір, поки швидкість не впаде до 85 км на годину. Після цього трохи тиснемо - до відновлення початкової швидкості. При в'їзді в населений пункт алгоритм такий же, лише швидкісний режим потрібно знизити до діапазону 75-80. До речі, заодно так безпечніше і претензій з боку інспекторів ДАІ не буде.
Правда, їздити таким способом зараз вийде не скрізь - на багатьох трасах ремонт.
Приводимо авто в норму
Навіть дрібна технічна несправність (наприклад, покриті нагаром свічки або неправильний тиск в шинах) здатна збільшити витрату палива на 5-15%. А серйозна проблема здатна збільшити апетит залізного коня вдвічі - наприклад, через несправний інжектор або карбюратор або зламаний каталізатор. Відхилення від паспортних даних витрати палива більше, ніж на третину, - серйозний привід для візиту на СТО. Нерідко апетит зменшується відразу після незначного регулювання системи живлення.
Автомобіль технічно справний, а все одно витрата палива завелика? Загляньте в багажник і викладіть звідти все зайве. Крім того, потрібно позбутися від усіх елементів, які погіршують аеродинаміку, наприклад, кріплення для вантажу на даху (якщо в даний момент не потрібно нічого перевозити). Також зверніть увагу на таку дрібницю, як відкриті вікна, - підраховано, що на швидкості вище 60-80 км/год, витрата палива зростає на 15%, а на 90-100 км/год - на чверть від паспортних даних.
Також ще однією причиною перевитрати може бути паливо з октановим числом, що не відповідає вимогам виробника машини. Багато водіїв заправляються 92-м замість 95-го в надії заощадити хоч трішки. Однак замість цього отримують зростання споживання на 20-30%. Воно того не варте.
Просимо знижку на АЗС
Якщо технічні можливості для зниження споживання пального вичерпані, переходьте до економічної частини. А саме - шукайте спосіб купити те ж саме паливо, але дешевше. Відразу обмовимося, що це не привід шукати безіменну заправку на краю міста, де бензин на 10 копійок дешевший, в порівнянні з брендованою АЗС: часто на незрозумілих заправках продають фальсифікат. Також з цієї причини категорично не рекомендуємо купувати паливо, нібито злите з вантажівок, - хороша легенда для шахраїв.
Зате є безліч способів легально придбати якісне паливо зі знижкою.
Картки На АЗС деяких брендів кожному водієві, що залив повний бак, пропонують дисконтну картку, що забезпечує знижку 15 копійок на кожному літрі палива. Крім того, вона ще є і накопичувальною - при збільшенні числа заправок знижка тільки зростає.
Якщо ви зареєстровані як приватний підприємець, то є сенс продзвонити в паливних компаніях відділи з роботи з юрособами - для цієї категорії клієнтів умови заправки набагато вигідніші, ніж для звичайних фізосіб. До речі, якщо ФОП ще й працює з ПДВ, ціну палива можна відразу ж зменшити на 20%.
Паливо за передоплатою Також хороший спосіб отримати знижку - запастися паливом на кілька місяців вперед. Ясна річ, що не в каністрі - практично всі організації, що працюють з паливом, пропонують придбати у них талони, або спеціальну картку, на якій зберігаються передоплачені літри. Заощадити в цьому випадку можна від 25 до 50 копійок на літрі (залежно від обсягу закуповуваного палива). У зв'язку з майбутнім подорожчанням палива таку покупку можна навіть розглядати як інвестицію.
Однак не радимо намагатися схитрувати, купивши талони з рук (ними торгують далекобійники та водії комерційних структур). Справа в тому, що нерідко талони є підробкою.
Плануємо маршрут руху авто
Витрата палива в пробці зростає вдвічі, а ймовірність потрапити в аварію - в 4 рази. Крім того, навіть 5-10 кілометрів в годину пік у великому місті можуть забрати годину життя. Вихід простий - взагалі не їздити по пробках. Вранці це питання легко вирішується, якщо вийти на годину раніше. А ввечері, якщо на вулиці затор, краще пересидіти його в кафе з друзями і потім доїхати додому за 10 хвилин. Результат за часом приблизно однаковий, а ось палива споживається набагато менше. Дізнатися про завантаженість доріг сьогодні легко за рахунок численних онлайн-сервісів (Google Maps, Yandex пробки, Відеопробки та інших).
Якщо хоча б частину шляху до роботи можна подолати на метро, цією можливістю потрібно обов'язково скористатися. Наприклад, доїхати на машині до найближчої станції метро, припаркуватися і пересісти в підземку. Особистий досвід показує, що на поїздку в цьому випадку і часу, і палива йде в 3 рази менше. Особливо ця порада стане в нагоді тим водіям, які живуть на одному березі Дніпра, а працюють на іншому.
Також радимо вивчити кілька маршрутів їзди від дому до роботи. І якщо є можливість об'їхати пробку, потрібно обов'язково нею скористатися. З цієї точки зору корисні навігатори і смартфони, що попереджають про появу затору і пропонують способи об'їзду.
Ділимо витрати з колегами і друзям
Ще одна порада, яка дозволяє дуже сильно знизити витрати на паливо - відмова від зайвих поїздок. Справа в тому, що у багатьох автомобілістів виникає психологічна залежність від автомобіля: навіть якщо потрібно пройти всього лише 500-800 метрів (наприклад, до найближчого супермаркету), вони віддають перевагу подолати цю відстань саме на автомобілі. Хоча до купівлі машини з задоволенням ходили пішки. Важливо розуміти, що найбільш неекономічний стиль водіння - короткі поїздки на непрогрітому двигуні.
Також рекомендуємо ділити витрати на бензин з тими, у кого немає автомобіля, з числа друзів, знайомих і родичів. Так, за щотижневою закупівлею продуктів можна з'їздити разом з ними, як і разом вирушити влітку у подорож на море.
Ще один варіант - пошук попутників для спільних поїздок на роботу. Розпитайте у колег, які живуть у вашому районі, і ви обов'язково знайдете того, з ким можна їздити разом і поділити витрати. У тому числі і серед автовласників. Адже, за великим рахунком, якщо двом людям потрібно їхати з одного району в одну і ту ж точку, а потім назад в один і той же час, зовсім не обов'язково ганяти два автомобілі. Відомі випадки, коли автовласники, збільшивши число попутників, примудрялися знизити витрати в 4 рази.
Владислав Бовсуновський
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас