Казначейству заборонять коливатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казначейству заборонять коливатися

Казна та Політика
944
Національний банк і Міністерство фінансів хочуть створити систему управління вільними бюджетними коштами, щоб уникнути різких коливань на грошово-кредитному ринку. Для цього держрегулятори планують запровадити порядок рівномірного накопичення і витрачання коштів на рахунках Держказначейства, що виключає значні коливання як убік їх різкого збільшення, так і зменшення.
У розпорядження ЭИ потрапило листування Мінфіну і Нацбанку, в якому обговорюються механізми зниження волатильності залишків коштів уряду в національній валюті на рахунках в Національному банку і підвищення прогнозованості їх динаміки. "За підсумками 2011 р. викликає занепокоєння стрімке і непередбачуване зростання залишків коштів Казначейства України в національній валюті на рахунках в Національному банку з подальшим швидким їх витрачанням. Так, в окремі дні поточного року залишки в кілька разів перевищували середньоденні показники з початку року. Потім, надалі, протягом короткого періоду часу, відбувалося їх швидке витрачання", - йдеться в документах.
Нерівномірне накопичення і витрачання коштів державного бюджету пов'язане з ризиками дестабілізації грошово-кредитного ринку України. При цьому їх найбільш небезпечні наслідки - штучно спровоковані цінові стрибки і попит на іноземну валюту.
Така політика уряду з управління бюджетними коштами знижує ефективність зусиль Національного банку щодо забезпечення оптимального рівня ліквідності банківської системи і утримування стабільного і прогнозованого рівня коррахунків банків.
Нагадаємо, Національний банк щодня отримує від Державної казначейської служби України прогноз динаміки коштів на єдиному казначейському рахунку і план-графік руху коштів на її валютних рахунках. Наведена інформація використовується для коректного прогнозу ліквідності банківської системи, динаміки валютного курсу гривні та їх впливу на рівень інфляції в країні. Однак, незважаючи на це, на жаль, досить часто зустрічаються випадки, коли прогноз динаміки коштів на єдиному казначейському рахунку суттєво відрізняється від його фактичних значень.
Щоб вирішити цю проблему, керівництво Мінфіну і Нацбанку збирається впровадити єдину політику управління бюджетними коштами. "Цьому має сприяти вдосконалення функціонування єдиного казначейського рахунку, на який переводяться кошти державного бюджету України з метою забезпечення ефективного управління ними для підвищення оперативності у фінансуванні видатків у межах наявних обсягів фінансових ресурсів", - йдеться в документах.
За відомостями видання, експертна група Держказначейства, Мінфіну і НБУ, що працює над такою програмою, розглядає можливість встановлення обмеження на максимальний та мінімальний розмір залишків коштів уряду в національній валюті на рахунках в Національному банку. А також не проти розробити і впровадити порядок рівномірного накопичення та витрачання коштів з рахунків Держказначейства, щоб уникнути значних коливань, як в бік їх різкого збільшення, так і зменшення. Крім того, однією з цілей експертів є вдосконалення процесу прогнозування динаміки руху коштів на єдиному казначейському рахунку.
"З приходом до Мінфіну Юрія Колобова вже впроваджується практика узгодження дій уряду і Нацбанку, які безпосередньо впливають на обсяг грошової пропозиції на ринку, створення робочої групи з представників Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України та Національного банку України для проведення спільних консультацій", - відзначає один з високопоставлених чиновників НБУ. За його словами, одним з найближчих рішень може стати дозвіл Держказначейству розміщати вільні ресурси в банківській системі, повертаючи ліквідність.
Голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк вважає, що таким чином вдасться згладити різкі стрибки вартості ресурсів на міжбанківському кредитному ринку. "Ми особливо гостро відчуваємо проведення платежів по ПДВ і оплату газу - в ці моменти ставки завжди піднімаються. Якщо вдасться знімати цю напругу - ринок стане більш прогнозованим", - упевнений Хливнюк.
На думку голови наглядової ради "Дельта Банку" Миколи Лагуна (який довгий час працював казначеєм Укрсоцбанку), політика Національного банку і Мінфіну спрямована на зменшення можливості для спекуляцій на ресурсному ринку і зниження ставок на гривневі ресурси. "Зараз середні залишки коштів на рахунках банків в НБУ коливаються на рівні близько 20 млрд. грн. - тобто ліквідність більш ніж достатня. Однак відсутність якісних і платоспроможних клієнтів, яких можна кредитувати, стимулює банки до спекуляцій на ставках і вкладеннях у валюту, - аргументує банкір. - Дії регуляторів знизять волатильність коливань залишків на рахунках банків і, відповідно, приведуть до зниження спекулятивних настроїв у банківській системі, що буде сприяти зменшенню попиту на валюту та зниженню кредитних ставок".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас