Ъ: Стандартна ситуація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Стандартна ситуація

651
Україна має намір адаптувати свої технічні стандарти до норм Митного союзу (МС). Це, а також включення українських сертифікаційних центів до єдиного реєстру МС убезпечить український експорт непродовольчих товарів від дискримінацій на сусідньому ринку, сподіваються у МЕРТ. Учасники ринку при цьому уточнюють, що така адаптація доцільна лише стосовно товарів, які не імпортуються до Євросоюзу, щоб не погіршити умови торгівлі з ЄС.
Вчора в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) відбулися консультації з питання усунення технічних бар'єрів у торгівлі з країнами-членами Митного союзу. "Ъ" вдалося ознайомитися з підсумковим протоколом цього засідання. Україна має намір визначитися з умовами, при яких стане можливим приєднання до технічних регламентів МС, а також подати заявку про включення українських сертифікаційних центрів до єдиного реєстру органів з сертифікації та випробувальних лабораторій (центрів) МС. Також планується, що українські експерти зможуть брати участь у розробці техрегламентів Митного союзу, - комісія МС допускає таку участь для представників країн-членів СНД. При цьому в МЕРТ мають намір остаточно визначитися з умовами свого приєднання до техрегламенту МС протягом місяця - такий термін встановлений для подання проекту відповідної "дорожньої карти" на розгляд Євразійської економічної комісії.
Нагадаємо, тема приєднання України до техрегламентів, що діють у Росії, Білорусії та Казахстані, порушується не вперше. Минулого року прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв "Ъ", що Україна розглядає можливість тимчасового приєднання до техрегламентів ЄврАзЕС в період адаптації вітчизняних стандартів до норм ЄС.
Учасники наради запевняють, що ці плани не є перешкодою для приведення українських техстандартів у відповідність з нормами ЄС. "Ми повинні ліквідувати технічні перепони у торгівлі. Наприклад, якщо висновки наших сертифікаційних центрів будуть визнаватися в МС, це спростить експорт вітчизняної нехарчової продукції, а в перспективі (коли Митний союз перейде на єдині стандарти щодо продуктів харчування) - і щодо продовольчого експорту" , - розповів перший заступник голови ДП "Укрметртестстандарт" Віктор Ример. За його словами, перейшовши на стандарти МС, український бізнес буде "поставляти до Євросоюзу продукцію, сертифіковану за нормами ЄС, у країни МС - за їхніми нормами, а на внутрішній ринок - за українськими техстандартами".
Іншу оцінку висловив президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов, який брав участь в обговоренні перспектив такої адаптації. "Ми повинні знайти ті стандарти, які одночасно відповідають вимогам ЄС і МС. Таких стандартів буде більшість, адже світ поступово йде до уніфікованих техстандартів. В інших випадках ми будемо переходити на норми ЄС, оскільки обрали шлях євроінтеграції", - пояснив він. За словами Щелкунова, при наявності політичної волі процес адаптації техстандартів і приєднання до єдиного реєстру органів з сертифікації та випробувальних лабораторій (центрів) МС займе "рік-півтора".
За оцінкою президента "Украгрохімхолдингу" Сергія Лісковського, найбільш оптимальним буде варіант, коли до норм МС будуть адаптовані лише техстандарти на продукцію, яка традиційно поставляється в країни МС, але не експортується в ЄС. "Однак це вимагає дуже великої роботи - потрібно буде провести аналіз щодо кожної товарної групи. При цьому навіть щодо такої продукції нам не уникнути втрат - адаптація техстандартів призведе до зростання імпорту з МС", - упевнений Лісковський. "У довгостроковій перспективі - це позитивний крок, проте варто пам'ятати, що російська промисловість вийшла з кризи раніше нашої, а тому є ризик збільшення імпорту", - упевнений голова правління ЗАЗ Микола Євдокименко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас