Сьогодні Україна та ЄС парафують Угоду про асоціацію, однак до членства нам ще далеко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні Україна та ЄС парафують Угоду про асоціацію, однак до членства нам ще далеко

1606
Сьогодні, 30 березня, Україна та ЄС парафують Угоду про асоціацію, переговори щодо якої тривали п'ять років.
З європейської сторони Угоду про асоціацію парафує глава переговорної делегації, виконавчий директор Європейської служби зовнішньої діяльності з питань Росії, Східного партнерства та Західних Балкан Мирослав Лайчак, а з частини про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі - заступник генерального директора Генерального директорату з питань торгівлі Петер Балаш, повідомляє Інтерфакс-Україна.
З української сторони політичну частину Угоди про асоціацію підпише глава переговорної делегації, заступник міністра закордонних справ України Павло Климкін, а економічну - по зону вільної торгівлі - заступник міністра економіки Валерій П'ятницький.
Парафування документа є технічним процесом узгодження тексту, домовленості щодо якого були досягнуті на рівні глав делегацій. Раніше заяву про те, що Угода про асоціацію буде парафована в ці часові рамки, зробили лідери ЄС та України на саміті Україна-ЄС, який пройшов у грудні.
Після парафування документ повинен бути підписаний, ратифікований і імплементований, що є вже політичним процесом. "Завтрашній акт буде формальним завершенням багаторічного тяжкого технічного процесу, який було розпочато в березні 2007 і буде закінчений завтра", - охарактеризувало процедуру напередодні парафування джерело в ЄС.
Разом з тим, як стверджують у Брюсселі, Угода про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі ще потребує вичитки. "Це не переговори, а лише вичитування, яке буде тривати певний час. Коли обидві частини будуть повністю готові, вони будуть відправлені на переклад - це займе декілька місяців", - зазначає джерело.
Згідно з процедурою, далі текст повинен бути перекладений і переданий Раді ЄС, яка дасть мандат на його підписання. Однак, для того, щоб процес підписання відбувся, в Україні повинні бути створені необхідні умови. ЄС наполягає на тому, щоб Україна поважала основні європейські цінності, такі як верховенство права, незалежна судова система, вирішення проблеми виборчого судового правосуддя, політично мотивованих судів, проведення вільних і справедливих виборів, конституційної реформи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас