Нерухомість: інвестувати в житло можна з метою збереження коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість: інвестувати в житло можна з метою збереження коштів

Нерухомість
3332
Минулий рік для українського ринку нерухомості був більш непередбачуваним, ніж 2010-й. З серпня по грудень 2011-го кількість угод купівлі-продажу стабільно зростала. В кінці року на ринку спостерігалися ознаки ажіотажу. Приміром, у грудні 2011-го на ринку первинного житла Києва було укладено 811 угод, роком раніше - 185; на вторинному - 2000 і 710 угод відповідно, за даними SV Development.
Продати не можна здати
Експерти констатують: на ринку збільшилася кількість інвестиційних угод - з 5% в 2010-му до 10% в 2011-му для вторинки. "На первинному ринку на кінець 2011 року в преміум-класі частка інвесторів становила не більше 5%, у бізнес - порядку 10%, економ - 15%", - підтверджує Галина Богданенко, керівник департаменту реклами і PR компанії Ukranian Development Partners (UDP). Нагадаємо, до кризи обсяги спекулятивних покупок в сегменті вторинної та первинної житлової нерухомості становили до 50% всіх угод.
Чим же керувалися інвестори в 2011 році? Можна говорити про два фактори: Євро-2012 і орендна плата як джерело доходу. Не те щоб інвестори розраховують на великі заробітки під час чемпіонату від здачі квартир, але чому б і ні, адже ціни на нерухомість не падають. А з урахуванням зростання цін на оренду (+20% за рік) багато хто побачив в житлі джерело доходу. Якщо не можна заробити на перепродажі, то можна - на ренті. І це чи не головна відмінність в стратегії нинішніх інвесторів від докризових.
Як стверджує Олексій Говорун, заступник генерального директора зі стратегічного розвитку і маркетингу ТММ, на ринку все ще є покупці з вільними грошима, які купують житло на первинному ринку як збереження коштів від негативного впливу зовнішніх економічних факторів. Така покупка, як правило, розглядається для подальшої здачі житла в оренду та як квартира для підростаючих дітей.
Столична квартира площею 40 кв. м за ціною $70 тис. при ставці оренди $600 на місяць могла б окупитися за 9,7 років. Попит на оренду зростає за рахунок сімей, які не можуть дозволити собі іпотеку.
Тільки з дисконтом
Всі сегменти нерухомості демонстрували різну прибутковість.
На вторинному ринку дорожчав фактично один клас житла - економ. Мова йде про квартири до $100 тис., на які припадає до 70% угод, за даними SV Development. Зростання цін на найдешевше житло склало 10%. Стабільною залишалася вартість квартир бізнес-класу за ціною $100-300 тис., трохи подешевшало елітне житло.
Незважаючи на завищені очікування продавців, реальні ціни угод значно нижчі від декларованих. Якщо власник квартири хоче швидко продати об'єкт, він буде змушений поступитися до 20% початкової вартості. Як не крути, а попит набагато менший, ніж пропозиція: 1 тис. угод на 50 тис. квартир, що виставляються на продаж в Києві. І якщо пригадати 10%-ве подорожчання найдешевших квартир, то мова йде винятково про підвищення мінімальних цін на житло в своєму класі, максимальні ціни не змінюються.
Що стосується первинного житла, то в минулому році ціни на нові квартири були стабільними. Заробити можна, хіба що купуючи квартиру на початку будівництва, а продаючи - у вже готовому будинку, за умови що забудовник - перевірена компанія. Ціна квартири з моменту заливки фундаменту до здачі об'єкта в експлуатацію може вирости на 30%. Адже попит на готове житло набагато вищий, ніж на житло, що будується.
Надійне вкладення
У своїх прогнозах на цей рік більшість опитаних Контрактами експертів схиляються до того, що ціни на нерухомість зростуть не набагато. "Нерухомість в середньому подорожчає на 4-5%", - вважає Сергій Костецький, аналітик SV Development.
Розглядати житло з метою інвестування вони не радять. "У найближчі рік-два інвестувати в житло не варто. Немає серйозних передумов для того, щоб зростання цін на нерухомість випередило прибутковість за банківськими депозитами у великих фінансових структурах. Сьогодні валютні внески розміщуються під 8-10% річних у доларах США. Ціни на нерухомість поступово стабілізуються, але ще не зростають", - пояснює Артем Новиков, керуючий партнер консалтингової компанії "Діалог-Класик".
Іпотечних грошей на ринку теж не з'явиться. Єдине, що може трохи підбадьорити ринок нерухомості, - прогнозована девальвація гривні до кінця року. Інвестори з метою збереження капіталу можуть вкладати вільні кошти в нерухомість, відповідно, вона трохи виросте в ціні. Або кількість угод скоротиться, а житло, яке продається в доларах, з поправкою на курс, подешевшає.
Надія Гончарук
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас