Кредитоспроможність ESM і EFSF до 700 млрд євро буде збільшена 30 березня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитоспроможність ESM і EFSF до 700 млрд євро буде збільшена 30 березня

139
Міністри фінансів єврозони готові підвищити об'єднану кредитоспроможність двох фондів допомоги блоку в п'ятницю, 30 березня, а подальше прискорення внесків у постійний фонд дозволить йому швидше досягти максимальної потужності, свідчить проект заяви Єврогрупи.
Reuters повідомляє, що в заяві також буде сказано, що якщо країнам єврозони знадобляться нові програми допомоги після того, як постійний фонд почне діяти в липні, то кошти їм надасть постійний Європейський механізм стабільності (ESM), а не тимчасовий Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), який припиняє діяти в липні 2013 р.
"ESM буде основним інструментом для фінансування нових програм з липня 2012 р., - йдеться в проекті документа. - EFSF буде, як правило, використовуватися тільки для фінансування тих програм, які були розпочаті до цієї дати".
"До середини 2013 р. він зможе організовувати нові програми у виняткових випадках, після одноголосного рішення глав держав або урядів єврозони, особливо в разі, якщо потужність ESM виявиться недостатньою".
"Нинішня верхня межа кредитоспроможності ESM/EFSF буде підвищена так, щоб ESM і EFSF змогли діяти за необхідності так, як описано вище, в їх повному масштабі, в той період, поки EFSF залишається доступним, тобто до середини 2013".
"З середини 2013 р. максимальний обсяг кредитування ESM складе 500 млрд євро. Отже, за відсутності нової програми EFSF, об'єднана кредитоспроможність ESM і EFSF складе 700 млрд євро після середини 2013 р".
До 700 млрд євро загальну кредитоспроможність механізмів порятунку блоку погодилися збільшити як компроміс з німецькою опозицією, що опирається наданню великих коштів для втихомирення ринків.
Ринки єврозони давно наполягають на збільшенні кредитоспроможності фонду, щоб отримати впевненість у тому, що у єврозони буде достатньо коштів для порятунку, в разі необхідності, навіть таких великих економік, як Італія чи Іспанія, проте Німеччина виступала проти такого збільшення.
Зазначимо, що з 440 млрд євро EFSF, 192 млрд уже призначені на порятунок Греції, Ірландії та Португалії.
Деякі експерти кажуть, що Європейський стабілізаційний механізм повинен володіти коштами не менше 1 трлн євро. Таку думку, наприклад, висловлював генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Анхель Гурріа.
"Греція була першим і найбільш терміновим кроком. Але залишилося ще дуже багато не зробленого. Потрібно створити захисний брандмауер для інших європейських боржників. І ця стіна повинна бути високою, товстою, загалом достатньою, щоб відлякати спекулянтів і щоб її не перевіряти в дії. Я вже говорив, що це має бути фонд як мінімум на 1 трлн євро. Його потрібно створювати якомога швидше. Потім є питання рекапіталізації банків, і тут теж постає питання грошей. Не можна ж справді очікувати, що ЄЦБ буде весь час стояти напоготові з половиною трильйона євро і замінювати нормальний міжбанківський ринок. І звичайно, залишається питання про те, як поєднати бюджетну економію і економічне зростання, як розподілити витрати економії і при цьому зменшити безробіття. Загалом державним діячам нудьгувати не доведеться", - зазначив Гурріа в інтерв'ю Bloomberg TV.
Тимчасовий антикризовий фонд EFSF (440 млрд євро) був створений 27 країнами - членами Європейського союзу (ЄС) в 2010 р. для підтримки фінансової стабільності в Європі через надання фінансової допомоги державам Єврозони у вирішенні економічних труднощів. У липні 2012 р. його повинен замінити Європейський стабілізаційний механізм (ESM) кредитоспроможністю 500 млрд євро.
Про запуск постійно діючого Європейського стабілізаційного механізму (ESM) в липні 2012 р. домовилися лідери країн ЄС на саміті в січня 2012 р.
Раніше передбачалося, що до середини 2013 р. ESM буде існувати паралельно з чинним EFSF, проте Німеччина наполягла на якнайшвидшому скасуванні EFSF та запуску більш стабільного постійного фонду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас