Зеллік: Країни БРІКС занадто різні для спільного банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеллік: Країни БРІКС занадто різні для спільного банку

187
План щодо створення спільного банку розвитку країнами БРІКС важкий для втілення через різницю інтересів країн-учасниць, вважає голова Світового банку Роберт Зеллік. Лідери Бразилії, Росії, Індії, Китаю і Південної Африки, що входять до БРІКС, зустрінуться в четвер в столиці Індії Нью-Делі, щоб обговорити створення нового банку для фінансування інфраструктурних перетворень на зразок Світового банку та інших фінансових організацій.
"На мій погляд, Індію цікавить залучення більшого капіталу, Китай зацікавлений в інтернаціоналізації юаня. Вважаю, Росія ще не дуже визначилася, а в Бразилії є великий банк розвитку", - заявив він в інтерв'ю Reuters, додавши, що в світі і так існує ціла низка регіональних банків розвитку.
Проте якщо новий банк все ж таки буде створено, Світовий банк готовий до тісної співпраці з ним, додав він.
"Світовий банк працює з кредиторами приватного сектора, банками розвитку, регіональними банками, і ми будемо працювати з банком БРІКС, але йому, ймовірно, буде складно відтворювати знання та експертизу, якою володіємо ми", - сказав Зеллік.
Створення банку - "дуже складна справа", під час якої виникає безліч труднощів, пов'язаних, зокрема, з нарощуванням капіталу та отриманням рейтингу міжнародних фінансових агентств, зазначив керівник Світового банку.
У червні завершиться п'ятирічний термін Зелліка на посту глави СБ, і на міжнародній арені розгортається неабияка боротьба за крісло глави банку. Цього разу вперше кандидат зі США змагається з двома представниками з країн, що розвиваються. В рамках "джентльменського договору" між США і Європою пост голови Світового банку був зарезервований Вашингтоном з моменту заснування банку після Другої світової війни, в той час як Міжнародним валютним фондом, в свою чергу, управляли європейці.
Країни БРІКС та інші нації, що розвиваються, наполягають на тому, що організації повинні краще відображати зростаючу міць і вплив економік, що розвиваються, на які зараз припадає більше половини світового економічного зростання, а значить, керівні пости повинні в рівній мірі розподілятися між розвиненими і країнами, що розвиваються .
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас