Експерти: Ризики на іпотечному ринку Іспанії зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ризики на іпотечному ринку Іспанії зростають

Казна та Політика
263
Експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings вважають, що обсяги payment in kind оплати на іпотечному ринку Іспанії будуть зростати, що може завдати серйозної шкоди фінансовій системі країни.
Справа в тому, що найбільшими власниками житла в країні виступають іспанські банки, які викуповували нерухомість до того, як іпотечний кредит потрапляв в розряд потенційно неповернутого, з метою приховування реального обсягу збитків.
Банки також купували десятки тисяч будинків через свопи debt to equity. В результаті іспанські банки змушені були купувати або створювати власні агентства нерухомості, які пропонують знижки на будинки порядку 25-50% з дуже м'якими умовами за кредитом: EURIBOR + 0% на 40 років і гарантії зворотного викупу нерухомості в майбутньому.
Однак, навіть незважаючи на це, ціни на житло в Іспанії впали до мінімуму за чотири роки, у річному вирахуванні ціни обвалилися на 11,2%. Найбільш різкий спад - в Мадриді і Каталонії, найважливіших регіонах країни. Так, в Мадриді вартість нерухомості за квартал впала на 15,7%.
При цьому аналітики чекають подальшого падіння. Місцевим банкам потрібно позбуватися від непрофільних активів, а значить, вони почнуть знижувати ціни. На ринку є надлишок: в країні нараховується 800 тис. нових непроданих об'єктів. До того ж передумов для зростання попиту немає. В Іспанії в даний час найвищий рівень безробіття в Європі - 22,8%, причому близько 40% становить безробіття серед молоді.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас