З Кабміну викрали цінні картини українського імпресіоніста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Кабміну викрали цінні картини українського імпресіоніста

Кримінал
413
У стінах українського уряду зникли чотири цінні картини руки українського імпресіоніста Миколи Глущенка, що належать Національному художньому музею України. Дві з них зникли, замість двох інших з'явилися підробки.
Національний художній музей України традиційно надає уряду художні твори для експонування в кабінетах або коридорах керівництва держави.
За словами експертів, ті картини, які залишилися в урядових кабінетах - підробки.
Згідно з недавно проведеною перевіркою, музейники не побачили оригіналів "Дніпровських далей", страхова оцінка якої становить 560 тис. 700 грн. і "Села біля річки" - 600 тисяч 750 грн.
Головний хранитель НХМУ Юлія Литвинець повідомила, що проблеми зі звіркою картин почалися ще в 2004 році. Тоді під різними приводами музейників не допускали до Кабміну для звірки картин, яка за правилами повинна відбуватися щороку. За її словами, на повну звірку музейників пустили тільки в 2010 році. За її словами, в 2008 році ще були оригінали, а вже в 2010-му, коли проводилася повна звірка, вже були підробки.
За її словами, в самому Кабміні стверджують, що це оригінали. "Ми зробили звірку, і в акті написали, що наші твори нам не пред'явлені, що ми своїх творів так і не побачили. Це чужі нам твори. Ми не знаємо, що це таке! Ми бачимо, що на картині немає жодної музейної позначки. А на наших творах були інвентарні номери", - говорить Литвинець.
Урядові чиновники пропонують музейникам зробити експертизу сумнівних творів.
"Ми, музейні співробітники, прийшли, вибачте, самі не дурні. Ми ці твори знаємо, ми їх тримали на обліку. Але нехай, ми не проти незалежної експертизи, але нехай платять. Врешті-решт вони ж прекрасно знають, що це не оригінали", - каже головний зберігач.
За словами Литвинець, крім мистецтвознавчого аналізу, потрібно проводити хімічний аналіз, який покаже рік створення твору. Однак вони хочуть, щоб у цьому брали участь не тільки представники їх музею, а й Мінкультури, реставраційного центру.
Як стверджує Литвинець, музейники написали скаргу в прокуратуру, звідти її передали в Міністерство внутрішніх справ, а в МВС їм сказали, що "справу загубили". Ми направили інформаційний запит в МВС, як таке могло статися і чому досі не порушено кримінальну справу. З МВС нам прийшла відповідь про те, що адвокату музею Титич "відмовлено в порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю складу злочину".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас