На порятунок єврозони потрібно понад 5 трлн. євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На порятунок єврозони потрібно понад 5 трлн. євро

Казна та Політика
497
Аналітичне агентство Boston Consulting Group (BCG) вважає, що обсяг держборгу європейських країн, який необхідно реструктуризувати, досягає 5,1 трлн. євро.
На думку експертів, такі дії, як недавній обмін держоблігацій Греції, лише надають політикам час для маневру і не вирішують структурних проблем в економіці, повідомляє Вести Экономика.
У доповіді "Полагодити єврозону", опублікованій сьогодні, 29 березня, аналітики припускають, що для повного вирішення проблем країнам доведеться об'єднати всі надлишкові борги в один фонд і потім фінансувати його за допомогою випуску єдиних облігацій, гарантованих усіма країнами монетарного союзу.
Оцінки BCG досить радикальні: вони вважають весь держборг, що перевищує 60% ВВП, надлишковим. Його обсяг вони оцінюють в 3,7 трлн. євро. Трохи м'якше вони підходять до оцінки заборгованостей домогосподарств і корпорацій - надлишковим вважається навантаження, що перевищує 90% ВВП. Під це визначення підпадають зобов'язання на 1,4 трлн. євро.
"Країнам-кредиторам пора змиритися з тим, що вони втратять гроші в будь-якому випадку. Борг занадто великий, щоб його виплатити. Однак у них є вибір, як вони зазнають втрат: через дефолт, економічний хаос, помітну інфляцію або через контрольовану реструктуризацію, засновану на спільній відповідальності", - йдеться в доповіді.
Зовнішній борг єврозони досяг таких розмірів, що тільки за рахунок внутрішніх резервів подолати його вже неможливо. На даний момент середній показник держборгу в єврозоні становить трохи менше 90% сумарного ВВП при нормі 60%. Найважча ситуація з держборгом в Португалії, Ірландії, Італії, Греції, Іспанії - так званих країнах PIIGS.
Лідером за держборгом є Італія - третя економіка Європи. Її зовнішній борг майже наблизився до 2 трлн. євро (приблизно 120% ВВП) і перевищує сумарний борг Іспанії, Португалії, Греції та Ірландії. Сукупний же держборг всієї єврозони становить на даний момент близько 4 трлн. євро.
Раніше Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) погіршила прогнози щодо зростання держборгу країн єврозони. Згідно з ОЕСР, за підсумками 2011 року сукупний держборг єврозони складе 95,6% ВВП, в 2012 році він зросте до 97,9% ВВП, а в 2013 році - до 98,2% ВВП.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас