Несинхронний переказ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Несинхронний переказ

637
За даними НБУ, за минулий рік загальна кількість вхідних переказів склала 5,89 млн., що на 14% більше, ніж у 2010 р., а їх сума збільшилася на 21% - до $3,156 млрд. Вихідні перекази теж виросли і кількісно (на 13% - до 821 тис.), і сумарно (на 16% - до $440 млн.). Як легко помітити, сума отриманих коштів у сім разів перевищує суму відправлених і становить 2% ВВП країни.
На сьогоднішній день в Україні працюють 22 системи міжнародних грошових переказів, які створені нерезидентами. Учасниками цих систем є 150 банків, а також "Укрпошта". При цьому одна половина ринку (11 систем, 50% обсягу) має російське походження, а друга - американське (п'ять систем, 47% обсягу), але в минулому році наш ринок поповнився ще двома системами - грузинською IntelExpress і азербайджанською "Хазарії".
Серед систем грошових переказів, що діють в Україні, лідерство втримує Western Union з часткою ринку 37%, за нею йдуть "Юністрім" (13%) і MoneyGram (10%). Варто відзначити, що порівняно з 2010 р. серед учасників ринку відбувся певний перерозподіл часток: російська система "Золота корона - грошові перекази" вийшла на четверте місце, обігнавши своїх земляків Migom і Contact. "Ринок грошових переказів СНД досить специфічний - з одного боку, масштабні міграційні потоки, відповідно, зростаючий ринок, з іншого - постійно зростаюча сильна конкуренція на ринку. Рецепт успіху тут один - активно виявляти потреби клієнтів і надавати їм максимально цікаве і зручне рішення для задоволення їх потреб у сфері грошових переказів", - говорить Пітер Гнатюк, віце-президент MoneyGram в регіонах Росія, СНД, Східна Європа та Ізраїль. За його словами, істотно наростити відправку з України компанії дозволило введення додаткової валюти (американського долара) і нових тарифів на перекази в країни СНД, Грузію та Ізраїль, а також ексклюзивне партнерство зі Сбербанком РФ в Росії. "Росія, до речі, - № 1 в категоріях і відправника, і одержувача коштів як в Україну, так і з нашої країни", - зазначив він.
Дійсно, найбільший обсяг приватних переказів в Україну приходить з Росії. Так, за даними НБУ, за 2011 р. від північного сусіда надійшло 53% загального обсягу вхідного трафіку, зі США - 9%, Італії - 7%, Іспанії - 4%, Великобританії та Португалії - по 2%. Німеччина і Греція в п'ятірці найбільших донорів зараз не фігурують.
Фахівці Світового банку прогнозують, що обсяг грошових переказів у країни, що розвиваються, протягом трьох найближчих років зросте на чверть - до $441 млрд. Очікується, що в 2012 р. зростання складе 7,3%, в 2013 р. - 7,9 %, в 2014 р. - 8,4%. В цілому в світі (з урахуванням розвинених країн) обсяг переказного трафіка до 2014 р. зросте до $515 млрд.
За даними огляду СБ щодо глобальної міграції та грошових переказів, за 2011 р. "переказний" потік в країни, що розвиваються, збільшився на 8% - до $351 млрд., тоді як світовий ринок переказів склав $406 млрд. При цьому експерти визнають, що уповільнення розвитку світової економіки негативно вплинуло на перспективи працевлаштування мігрантів.
Україна, зі свого боку, найбільше матеріально допомагає Росії - туди відправляється 42% від загального обсягу коштів. Слідом за нею йдуть Грузія (6%), Вірменія, Узбекистан і Китай (по 4%) і США з Азербайджаном (по 3%).
А ось в межах України за допомогою систем грошових переказів за минулий рік було передано з рук в руки 188 млн. грн., $200 тис., 300 тис. руб. і EUR30 тис. Правда, в цьому процесі було задіяно лише шість операторів. При цьому експерти відзначають, що сума переказів в іноземній валюті зменшилася майже на чверть, тоді як перекази в гривні виросли на 27%.
На думку Маргарити Ормоцадзе, керівника зі зв'язків з громадськістю "WebMoney Україна", в поточному році в секторі грошових переказів усередині країни будуть активно розвиватися перекази на рахунок в банку і з банківського рахунку, і перекази з використанням нових інструментів, таких як мобільні платежі та електронні гроші. "Останній сегмент потребує закону, що враховує інтереси операторів ринку платіжних технологій і користувачів, - відзначає вона. - Ми вважаємо, що в Україні потрібно ухвалити профільні закони, наприклад, про ринок електронних грошей, закріпивши в ньому термін "електронні гроші" та "оператор ринку електронних грошей". До речі, в ЄС до останніх відносяться в тому числі поштові організації та небанківські кредитні установи".
При цьому, за оцінками Нацбанку, частка грошових надходжень через "неформальні" канали залишається стабільною протягом останніх років і коливається в межах 13-14%, хоча представники платіжних систем говорять про перерозподіл грошових потоків, відзначаючи, що громадяни стали частіше віддавати перевагу цивілізованим способам переказу грошей.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас