Чорновіл: Через заборону на куріння в ресторанах сума хабарів ревізорам подвоїться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорновіл: Через заборону на куріння в ресторанах сума хабарів ревізорам подвоїться

241
Схвалений нещодавно в першому читанні законопроект про заборону куріння в закладах громадського харчування викликав критику деяких парламентаріїв, експертів та самих працівників громадського харчування.
Необхідність схваленого в першому читанні законопроекту про повну заборону куріння в ресторанах і кафе його прихильники пояснюють насамперед турботою про працівників громадського харчування, наприклад, офіціантів. Але такої думки дотримуються далеко не всі. "Цей законопроект - тотальна профанація", - упевнений народний депутат Тарас Чорновіл. За словами парламентарія, проект лише буде сприяти зростанню корупції: "Контролю за виконанням подібних заборон немає. Зате є щомісячні "відкати" ресторанів ревізійним органам до 1000 доларів на місяць. Якщо введуть повну заборону, курити в ресторанах продовжать, але сума хабарів зросте вдвічі", - вважає він.
Противники заборони кажуть, що не розуміють, чому парламент почав активізувати боротьбу зі шкідливими умовами праці не з шахтарів і металургів, які дійсно працюють в небезпечних умовах, а з офіціантів. За даними Міжнародної організації праці, Україна залишається однією з найбільш травмонебезпечних країн в Європі. За минуле десятиліття у нас на виробництві отримали важкі травми понад 200 тисяч людей, понад 9 тисяч українців загинули. І в основному трагедії відбуваються в шахтах і на підприємствах важкої промисловості, а не в ресторанах і кафе.
Працівники ресторанів теж не в захваті від нововведення. "У нашому ресторані, та й у багатьох інших ніхто працювати в залі для курців не змушує. Але це можливість заробити додаткові чайові. Кожен вирішує сам. Я сам палю, і для мене проблеми немає. Зате проблему створюють депутати. Адже якщо зали для курців закриють, мій заробіток серйозно зменшиться", - пояснює Андрій Гришко, офіціант одного з київських ресторанів.
Критикують законопроект і юристи. "Складається враження, що депутатам нема чим зайнятися напередодні виборів. У нас є стаття 237-1 Кодексу законів про працю, є статті 16, 234 і 1167 Цивільного кодексу, які ті ж офіціанти можуть використовувати для захисту своїх прав, пояснює юрист громадського руху "Громадянська дія" Олег Зелік. Звичайно, складніше ці права захистити, якщо офіціант офіційно не оформлений на роботу. Але це вже питання до самого офіціанта і до його роботодавця. Порушувати права клієнтів, щоб захистити права працівників, це далеко не найкращий варіант вирішення проблеми".
За словами експертів, у країнах Європи офіціанти мають право самі вирішувати: працювати в залі для курців чи ні. Наприклад, у Швейцарії з офіціантами, які згодні на роботу в залах для курців, укладається спеціальний контракт.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас