Президента Угорщини позбавлять докторського ступеня за плагіат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президента Угорщини позбавлять докторського ступеня за плагіат

282
Докторська рада Будапештського університету медицини і спорту імені Ігнаца Земмельвайса (колишній Університет фізичного виховання) у четвер, 29 березня, запустила процедуру позбавлення наукового ступеня президента Угорщини Пала Шмітта, підозрюваного в плагіаті при написанні докторської дисертації.
"Рада докторів Університету імені Земмельвайса вважає виправданим позбавити президента Пала Шмітта його докторського ступеня, отриманого в 1992 році. Ми пропонуємо почати цей процес", - заявив пресі ректор навчального закладу на екстреному засіданні Ради, повідомляє РИА Новости з посиланням на AFP.
На рішення органу, що оцінює дисертаційні роботи, не вплинули опубліковані в минулий вівторок висновки спеціальної комісії, яка визнала законність отримання Шміттом ступеня доктора.
У звіті комісії йшлося, що, навіть враховуючи недоліки, "процес отримання докторського ступеня проходив відповідно до чинних на той момент правил Університету фізичного виховання".
Як "недоліки" комісія вказала на використання дослівного переказу елементів докторської дисертації болгарського спортивного діяча Миколи Георгієва без оформлення їх як цитат і вказівки джерела цитування. Однак, на думку комісії, всі ці помилки повинні були враховуватися на етапі захисту дисертації, і, таким чином, порядок отримання ступеня порушений не був.
"Рада в даному випадку має справу з дослівним переказом величезного обсягу... "роботи", яка посилається на таблиці, відсутні в дисертації (Шмітта), але присутні в оригінальній праці Георгієва", - заявили вчені.
На початку січня угорський журнал HGV повідомив, що понад 80% докторської дисертації Шмітта про сучасні Олімпійські ігри, захищеної в 1992 році, скопійовано з наукової роботи болгарського спортивного діяча Миколи Георгієва.
Після цього Університет Земмельвайса, який є найстарішим медичним інститутом в Угорщині, заснував спеціальну комісію для проведення експертизи докторської дисертації Шмітта на предмет плагіату.
Нинішній президент Угорщини Шмітт є олімпійським чемпіоном 1968 і 1977 років з фехтування (шпага командна). У 1995-1999 роках він був віце-президентом Міжнародного олімпійського комітету (МОК).
Микола Георгієв був членом Міжнародного олімпійського комітету (МОК) з 1983 року і в 1987 році написав докторську дисертацію "Аналіз олімпійської програми". За даними HGV, з 215 сторінок дисертації Шмітта 180 є переказом цієї праці. Видання вказує, що Георгієв, який помер в 2005 році, згадується в бібліографічному списку дисертації Шмітта, але в самому тексті посилань на його роботу немає. Пізніше прес-служба глави держави виступила зі спростуванням інформації про плагіат, допущений при написанні дисертації президента Угорщини.
Шмітт як один з керівників правоцентристської партії ФІДЕС в червні 2010 року був обраний парламентом Угорщини на пост президента країни терміном на п'ять років.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас