Fitch: Ситуація в банківській системі Азербайджану стабілізувалась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Ситуація в банківській системі Азербайджану стабілізувалась

246
Ситуація в банківській системі Азербайджану стабілізувалася, але фактори вразливості залишаються, йдеться в звіті рейтингового агентства Fitch Ratings "Банківська система Азербайджану: відновлення після кризи", поширеному в четвер.
"Показники кредитоспроможності азербайджанських банків стабілізувалися відносно розпалу світової фінансової кризи, і високі в даний час ціни на нафту підтримують якість активів і ліквідність в секторі. У той же час рівні знецінення кредитів залишаються значними після високих темпів докризового зростання, а повернення коштів за проблемними кредитами утруднюється через слабке корпоративне управління та прозорість в корпоративному секторі, а також, як і раніше, складну ситуацію на ринку нерухомості", - сказано в документі.
У ньому наголошується також, що "обмежена прибутковість і в багатьох випадках помірна капіталізація стримують можливості банків абсорбувати збитки, і банківська система, як і економіка країни в цілому, залишається у високій мірі схильною до ризику будь-яких значних негативних змін цін на нафту".
Fitch очікує, що темпи зростання кредитування в банківській системі Азербайджану в поточному році залишаться в цілому на рівні 2011 року (21%), сказано також у звіті.
"Нові кредити видаються переважно фізичним особам, а також підприємствам малого та середнього бізнесу, і зростанню кредитування сприяє помірний в даний час рівень левереджа в економіці: так, відношення кредитів до ВВП становило 20% в кінці 2011 року, а коефіцієнт "кредити/ненафтовий ВВП" дорівнював 45%", - йдеться в документі, в якому вказується, що "в той же час зростання кредитування стримується недоліками в корпоративному секторі, уповільненням темпів зростання реального ВВП і жорсткішою монетарною політикою влади".
На думку агентства, тиск на розвиток сектора чинить також дефіцит капіталу у Міжнародного банку Азербайджану (МБА), найбільшого банку країни, на який припадає майже 35% активів банківської системи.
"В лютому 2012 року після тривалого періоду, протягом якого МБА не дотримувався вимоги до капіталізації, влада оголосила про план його рекапіталізації, який передбачає внески як субординованого боргу, так і власного капіталу. Дані заходи допоможуть з дотриманням банком регулятивних вимог до капіталізації, однак Fitch вважає, що вони все ж будуть недостатніми щодо проблем з якістю активів МБА", - сказано в звіті.
Fitch Ratings щодо оцінки від 27 лютого поточного року залишило наступні рейтинги МБА під наглядом у списку Rating Watch "негативний": довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) "BB+", рейтинг підтримки "3" і рівень підтримки довгострокового РДЕ "BB+". Одночасно агентство знизило рейтинг стійкості банку з рівня "cc" до "f".
Згідно з оцінками Fitch, заснованими на дослідженні даних у рейтингованих банків Азербайджану, показник проблемних кредитів (з простроченням 90 днів) стабілізувався на високому рівні 14% в кінці 2011 року, проте реструктуровані і пролонговані кредити, які становлять ще не менше 11% кредитів, свідчать про наявність потенціалу подальшого визнання знецінення кредитів.
"Крім недоліків операційного середовища на якість активів також негативно впливають найчастіше слабкі стандарти видачі кредитів в банках. Посилення конкуренції позичальників у сфері малого/середнього бізнесу та фізичних осіб також несе в собі ризик застосування менш жорстких стандартів андеррайтингу в цьому сегменті", - відзначає агентство.
З урахуванням цих факторів Fitch розцінює капіталізацію у більшості рейтингованих азербайджанських банків лише як помірну.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас