Росія отримала ноту Болгарії про проведення переговорів щодо АЕС в Белене — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія отримала ноту Болгарії про проведення переговорів щодо АЕС в Белене

390
Росія отримала ноту Болгарії з проханням оперативно провести переговори з питання можливої відмови від будівництва АЕС в Белене, повідомило "Інтерфаксу" джерело, близьке до даного проекту.
Віце-прем'єр РФ Ігор Сечин, представники Міненерго і "Росатому" в четвер проведуть нараду, на якій, як очікується, буде вироблена єдина позиція Росії з даного питання, а також будуть визначені дата переговорів і їх рівень.
Як повідомлялося, уряд Болгарії в середу ухвалив рішення про скасування низки рішень ради міністрів країни 2004-2005 років, у тому числі про будівництво АЕС на майданчику "Белене". Однак болгарські чиновники повідомляли, що офіційну відмову від проекту міністр економіки, енергетики і туризму Болгарії Делян Добрєв передасть до кінця тижня, для чого прилетить на переговори в Москву.
У разі відмови Болгарії від проекту РФ може пред'явити болгарській стороні позов на суму вже виконаних робіт. Глава держкорпорації "Росатом" Сергій Кирієнко минулого тижня повідомляв, що російські підприємства вже виготовили перший комплект обладнання для "Белене". "Одна проблема - болгарський замовник не платить за це обладнання, наші заводи працюють у борг", - сказав він. За словами С.Кирієнка, в разі відмови Болгарія може викупити обладнання, однак засумнівався в доцільності його встановлення на діючу АЕС "Козлодуй", так як це займе 7-10 років.
"Якщо болгарська сторона не оплатить готове обладнання, у нас два варіанти - або домогтися через суд оплати, або ми забираємо це обладнання і віддаємо на інші проекти - в Туреччину, наприклад", - сказав він.
У той же час прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов раніше заявляв, що Болгарія вже вклала в проект 1,38 млрд левів (близько 700 млн євро) і що за готовий реактор може доплатити ще 140 млн євро, щоб встановити його на новий 7-й блок АЕС "Козлодуй".
На початку минулого року "Росатом" у службовому листі, який потрапив в ЗМІ, повідомляв, що в разі відмови від проекту позовні вимоги можуть скласти більше 200 млн євро, проте з тих пір вартість виконаних робіт могла істотно вирости.
"Атомбудекспорт" - генпідрядник спорудження "Белене" - ще в 2011 році подав позов до міжнародного арбітражу про стягнення з болгарського замовника - Національної електричної компанії (НЕК) Болгарії - 58 млн євро за виконані роботи. Правда, НЕК подав зустрічний позов - на 61 млн євро.
"Росатом" ситуацію не коментує і чекає офіційного повідомлення болгарської сторони про припинення проекту.
"Атомбудекспорт" і НЕК підписали угоду про будівництво АЕС ще в 2006 році, проте генеральний контракт на будівництво до цих пір не був підписаний і будівництво не почалося. 31 березня закінчується термін дії угоди.
Проект "Белене" передбачає будівництво АЕС з двома блоками сумарною потужністю понад 2 тис. МВт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас