Венеція прискорила занурення під воду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венеція прискорила занурення під воду

61
Як показали останні вимірювання, зроблені за допомогою супутника, Венеція йде під воду, нахиляючись на схід, причому середня швидкість занурення становить до 4 мм на годину, що істотно більше, ніж вважалося раніше.
До цього моменту спостереження із супутника не виявляли крену, а попередні дослідження дозволяли сподіватися, що осідання ґрунту стабілізувалося і гідротехнічні споруди надійно захищають місто від затоплення. Проте зараз фахівці з Океанографічного інституту Скріппса Університету Каліфорнії виявили, що це не так, передає ICTV.
При 2-міліметровому середньорічному осіданні ґрунту і такому ж темпі зростання рівня Адріатичного моря у Венеціанській лагуні сумарна швидкість занурення міста під воду сягає 4 мм на рік. В результаті до 2032 року Венеція може опуститися ще на 80 мм.
Ці висновки підтверджує звіт Американського геофізичного союзу, опублікований сьогодні, 28 березня, в журналі Geochemistry, Geophysics, Geosystems.
Океанографічний інститут Скріппса проводив дослідження разом з Університетом Майамі та італійською компанією Tele-Rilevamento Europa, яка спеціалізується в галузі моніторингу деформацій земної кори.
У XX столітті Венеція занурювалася з середньою швидкістю до 5 мм на рік, в цілому опустившись на 23 см, з яких 12 см склало осідання ґрунту, а ще 11 см додалося за рахунок підвищення рівня моря.
Останнім часом частота повеней зросла, і чотири-п'ять разів на рік жителі більшої частини Венеції змушені ходити по дерев'яних настилах.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас