Інвестори пішли на вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори пішли на вибори

Казна та Політика
1225
Як правило, коли сперечаються про наш валютний ринок, сторони намагаються або прикрасити факти, або навпаки, все подати в "темних тонах". При цьому обидві сторони однаково далекі від істини. Недарма кажуть, що велике бачиться на відстані. Ось і про наш валютний ринок не варто судити тільки виходячи з нагальних подій, які часто не дають побачити картину цілком.
Отже, що ж ми маємо. За підсумками лютого 2011 року дефіцит платіжного балансу склав 55 млн. дол. Добре це чи погано? Якщо подивитися просто на цю цифру, то можна сказати, що дуже добре. Це дуже маленький дефіцит платіжного балансу. Практично нульовий. Виходить, що валюти надходить в країну достатньо і не варто взагалі вести розмови про якісь проблеми на валютному ринку.
Але, якщо подивитися на платіжний баланс трохи з іншого боку, то можна побачити дуже цікаві нюанси. А саме. Загальна сума дефіциту платіжного балансу за січень-лютий 2012 року складе 944 млн. дол. Рік тому, за аналогічний період платіжний баланс України був зведений з профіцитом 1,624 млрд. дол., а в 2010 році - з дефіцитом в 1,7 млрд. дол. А за часів буреломного 2009 року цей дефіцит був майже 4 млрд. дол.
Виходить, що в порівнянні з 2011 роком, дійсно ситуація з платіжним балансом виглядає не дуже привабливо, але в порівнянні з кризовим 2009 роком і навіть з 2010 роком, ситуація не така вже й погана. Дефіцит є, але він не викликає паніки, а тим більше не може призвести до обвалу курсу гривні. Хіба що невелика девальвація гривні, на це платіжний баланс і вказує.
За перші два місяці 2012 року, дефіцит поточного рахунку (читай - нашої зовнішньої торгівлі) склав 857 млн. дол., а дефіцит фінансового рахунку - всього 87 млн. дол. У 2011 році ситуація була дещо іншою. Тоді дефіцит поточного рахунку був 931 млн. дол., а профіцит фінансового рахунку 2,6 млрд. дол. А в 2010 році, ситуація була ще цікавішою. За поточним рахунком був профіцит 233 млн. дол., що рідкісне явище для нашої економіки, а за фінансовим рахунком дефіцит склав 1,9 млрд. дол.
У 2010 році для нашої зовнішньої торгівлі ситуація склалася більш-менш вдало, а от в 2011 році була розпродана держвласність нерезидентам плюс окремі зарубіжні інвестори фінансували українські банки. Сьогодні ж обставини трохи інші. Зовнішня торгівля в результаті високих цін на природний газ і зниження цін на український метал показує мінус і буде його показувати. А приплив валюти, хоча і є, але... це валюта на вибори. Бізнесу інвестувати в Україну перед виборами - справа клопітка і невдячна. Тому приплив валюти буде, але притік буде близький до її відтоку.
Ось і виходить, що сьогоднішньому валютному ринку доводиться жити "з коліс": що отримали, те і витратили. Знервовано, але жили так вже й знаємо, що так жити можна. Особливих причин для паніки немає. До речі, вибори не лише приплив валюти забезпечують, а й номінальне зростання заробітної плати і пенсій забезпечують за рахунок емісії гривні. Тому все так страшно і жахливо. Життя триває.
Олександр Охріменко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас